Adrian Câciu exclude posibilitatea reducerii CAS: „La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc”. PNL îl trage de urechi: „Ar trebui să știe că reducerea CAS este pozitivă pentru toți românii”

Ministrul Finanţelor exclude posibilitatea reducerii CAS cu 5% şi spune că la nivel guvernamental nu a existat nicio discuţie în acest sens. Pe de altă parte, PNL îl trage de urechi pe Câciu şi spune că acesta ar trebui să știe că reducerea CAS cu 5% este pozitivă pentru toți românii și pentru economie.

25 mart. 2022, 20:05
Adrian Câciu exclude posibilitatea reducerii CAS: „La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc”. PNL îl trage de urechi: „Ar trebui să știe că reducerea CAS este pozitivă pentru toți românii”
Adrian Câciu exclude posibilitatea reducerii CAS: "La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc". PNL îl trage de urechi: "Ar trebui să știe că reducerea CAS cu 5% este pozitivă pentru toți românii"

Adrian Câciu exclude posibilitatea reducerii CAS. Ministrul Finanţelor spune că la nivel guvernamental nu au existat discuţii privind reducerea CAS. Declaraţiile au fost făcute vineri, la Bistriţa.

Adrian Câciu exclude posibilitatea reducerii CAS

Citeşte şi Adrian Câciu, ministrul Finanţelor: „Guvernul urmează să vină cu un mix de măsuri care să vizeze zonele de energie, combustibili şi alimente”

„A fost vreodată valabilă reducerea CAS? A fost declarativ, din partea unui analist economic, înţeleg, şi, în rest, dacă prezintă o soluţie din perspectiva unei sustenabilităţi fiscal-bugetare, dar mai ales a unei sustenabilităţi a vieţii oamenilor la care se raportează, putem să o luăm în calcul.

La nivel guvernamental, această discuţie nu a avut loc. Cred că oricine poate să deschidă o carte de aritmetică de clasa a doua, poate vedea care este efectul, fără să ştie economie neapărat, dar poate vedea cât de toxic este acest efect. Nu trebuie să înşelăm oamenii, sunt şi alte măsuri de a creşte veniturile oamenilor şi ale angajaţilor, o să le vedeţi în planul pe care Guvernul îl va… Nu trebuie să păcălim oamenii, am mai văzut în anii trecuţi pe cineva care spunea ‘taxe zero pe salariul minim’.

Economia comportă şi economişti, fiecare cu părerea lui, problema este să nu cumva să ajungem să creăm politici publice toxice pentru cetăţeni. Taxele aferente muncii, da, sunt mari, ridicate, trebuie găsite şi alte soluţii pe taxarea muncii, dar să nu uitaţi că taxele acelea privesc persoana şi îi asigură nişte drepturi ulterioare”, a declarat ministrul Finanţelor în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai precizat că nu va accepta o propunere de acest tip referitoare la CAS, pentru că ar însemna „aruncarea în aer” a bugetului de stat şi a bugetului de pensii.

„Eu o să fiu foarte ferm: dacă se ia în calcul aşa ceva, eu nu accept aşa ceva. Deci nu discutăm acum de aruncarea bugetului României şi a bugetului de pensii al României în aer pe măsuri în criză, în care noi trebuie să susţinem pensionarii, v-o spun foarte ferm. În rest, poate să se supere cine a propus”, a mai spus Câciu la conferinţa de presă.

El a mai menţionat însă că, din punctul său de vedere, „economia este pe primul plan şi trebuie ajutată”.

Citeşte şi Ministrul Finanţelor Adrian Câciu cere de la Bruxelles instrumente financiare pentru protecţia cetăţenilor şi economiei în faţa valului de scumpiri

PNL îl trage de urechi pe ministrul Finanţelor: Ar trebui să știe că reducerea CAS cu 5% este pozitivă pentru toți românii și pentru economie

„PNL atrage atenția că ministrul PSD al Finanțelor, Adrian Câciu, ar trebui să știe că măsura de reducere a CAS cu 5% este pozitivă pentru toți românii și pentru economie. Reducerea CAS-ului de la 25% la 20% înseamnă o creștere a salariului mediu cu 317 lei. Este singura modalitate corectă și nediscriminatorie de creștere a veniturilor românilor, atât a celor care lucrează la stat, cât și a celor din mediul privat.

Măsura de reducere a contribuțiilor cu 5% ar avea impact pozitiv și asupra unei părți dintre pensionari care, începând din acest an, trebuie să achite contribuția la sănătate. Mai mult, ministrul PSD de Finanțe se opune creșterii veniturilor românilor, în condițiile în care prețurile la alimente, medicamente, combustibili, dar și dobânzile cresc.

Este discriminatoriu că PSD se opune creșterii salariilor din mediul privat, în timp ce susține doar creșterea salariilor bugetarilor. Prin această măsură, reducerea contribuțiilor cu 5%, PNL urmărește creșterea veniturilor tuturor românilor. Este singura variantă prin care salariile tuturor angajaților, de la stat și din privat, pot crește.

În ciuda dezinformărilor din spațiul public, scăderea contribuțiilor crește salariul net și nu afectează pensia. Punctajul la pensii se calculează în funcție de salariul brut, nu de valoarea contribuției. PNL subliniază că măsura de reducere a contribuțiilor cu 5% ar avea impact pozitiv și asupra unei părți dintre pensionari care începând din acest an trebuie să plătească CAS”, transmite PNL într-un comunicat de presă.

Reamintim că parlamentari liberali au depus săptămâna trecută un amendament pentru modificarea Codului fiscal care prevede diminuarea contribuţiei pentru asigurări sociale (CAS) cu 5%.