Adrian Câciu îi linişteşte pe români: „Am evitat recesiunea, deşi multe ţări din Europa au recesiune”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că situaţia delicată din punct de vedere economic prin care trece România a fost anticipată încă de anul trecut, astfel că s-au luat măsuri la timp şi ţara noastră a reuşit să evite intrarea în recesiune.

15 sept. 2023, 08:54
Adrian Câciu îi linişteşte pe români: „Am evitat recesiunea, deşi multe ţări din Europa au recesiune”

Adrian Câciu a vorbit şi despre negocierile cu Comisia Europeană şi s-a arătat încrezător în faptul că Guvernul va primi o păsuire, în condiţiile în care toată Europa a fost lovită de un val de inflaţie încă din 2021.

Situația este complicată și se știa, s-a anunțat de anul trecut. S-a spus că situația în 2023 va fi mai complicată decât în 2022, dar suntem departe de a fi în risc de recesiune. România are totuși o creștere economică pe primul semestru al acestui an.

E adevărat, mai mică decât anul trecut, dar, încă o dată, și asta am anticipat, că o să avem o creștere economică mai redusă, în încetinire.

Suntem, totuși, într-o zonă în care am evitat recesiunea, și am spus lucrul acesta încă de anul trecut. Că nu vom avea recesiune, deși se anunța. În schimb, multe țări din Europa se confruntă cu recesiune.

Nu ajungem în recesiune, și negocierile vor fi, hai să nu le numim un succes, că până la urmă te duci să obții un spațiu de timp, pentru că te-ai confruntat cu o serie de probleme.

Citeşte şi: Salarii bugetari 2023. Se schimbă total grilele, angajaţii de la stat vor avea venituri variabile

Reprezintă o normalitate, o recunoaștere a unei realități. Pe care Comisia a recunoscut-o. Și președinta CE recunoaște efortul României în această regiune, făcut în ultimii doi ani de zile.

Eu spun că se va acorda această păsuire pentru România, dintr-un motiv foarte simplu. După 2021, a apărut o inflație istorică. Nu numai în România, ci în toată Europa.

Aș spune că atunci când s-a intrat în procedură de deficit excesiv, Europa suspendase clauza de procedură de deficit excesiv.

Deficitul s-a stabilizat, și-l felicit pe ministru (n.r. Marcel Boloș), e colegul meu de guvern, a reușit să țină cheltuielile sub control. Asta a dus la o stabilizare a deficitului și la un trend mult mai temperat.”, a declarat Adrian Câciu, la Digi 24.

Citeşte şi: Angajări 2023. Topul orașelor în care te poţi angaja bugetar. Salarii atractive, tichete de masă, vouchere şi prime de Crăciun