Adrian Candu: Republica Moldova afirmă că poate face faţă la orice reacţie din partea Rusiei

Republica Moldova este pregătită pentru orice fel de reacție din partea Rusiei, ca urmare a declarării vicepremierului rus Dmitri Rogozin drept persona non grata pe teritoriul republicii, a afirmat președintele parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, subliniind că relațiile dintre Republica Moldova și Federația Rusă pot fi construite doar pe baza respectului reciproc și în interesul ambelor țări, a relatat duminică portalul Deschide.md.

07 aug. 2017, 09:53
Adrian Candu: Republica Moldova afirmă că poate face faţă la orice reacţie din partea Rusiei

Autoritățile moldovene nu iau decizii fără a fi pregătite pentru toate consecințele posibile, iar decizia referitoare la vicepremierul rus a venit ca reacție la ‘refuzul acestuia de a accepta faptul că Republica Moldova nu este un teritoriu controlat de cineva, ci este o țară în care trăiesc oameni liberi, care sunt mândri de patria și de istoria lor’, a declarat Andrian Candu în interviu.

„Suntem un popor pașnic, dar asta nu înseamnă că putem fi călcați în picioare. Ne-am exprimat oficial atitudinea față de evenimentele dedicate celei de-a 25-a aniversări a începerii operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Anterior, parlamentul a adoptat o declarație cu privire la retragerea trupelor rusești. Noi am fost corecți. Se pare că cineva consideră că deciziile oficiale ale autorităților noastre pot fi ignorate”, a afirmat Candu, adăugând că „așa cum a fost înainte nu va mai fi niciodată”. „Republica Moldova i-a respectat întotdeauna pe toți partenerii internaționali și este dreptul nostru să ne așteptăm la o atitudine reciprocă”, a spus președintele parlamentului de la Chișinău.

Citeşte şi Rusia nu se va grăbi cu represaliile împotriva Republicii Moldova şi României

Referitor la declarațiile președintelui Igor Dodon, care a condamnat decizia guvernului în privința lui Rogozin, Andrian Candu a declarat că „președintele a uitat ale cui interese a jurat să le apere cu mâna pe Constituție”, potrivit Agerpres.

Într-o ședință de guvern desfășurată la 2 august, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, ca urmare a unor declarații ofensatoare făcute la adresa acestei țări și a autorităților moldovene, după ce România a interzis avionului de pasageri în care se afla oficialul rus să survoleze spațiul aerian românesc pentru a ajunge în Republica Moldova.