Adrian Curaj: Laserul de la Măgurele va atrage investiţii, va crea locuri de muncă şi va stimula creşterea economică

Cel mai mare laser din lume, construit la Măgurele, permite dezvoltarea, în jurul său, a unei adevărate structuri edilitare și de cercetare, care va stimula investițiile, va crea locuri de muncă și va atrge dezvoltarea întregii regiuni. Acesta este proiectul susținut de Adrian Curaj, Înalt Reprezentant al prim-ministrului pentru dezvoltarea ecosistemului bazat pe știință, inovare și antreprenoriat asociat infrastructurii paneuropene ELI-NP.

18 oct. 2016, 15:28
Adrian Curaj: Laserul de la Măgurele va atrage investiţii, va crea locuri de muncă şi va stimula creşterea economică

„Infrastructura ELI-NP are potențialul de a acționa și de a deveni un nucleu de clusterizare a activităților CDI, de afaceri și antreprenoriale. Laserul de la Măgurele va genera un pol de competitivitate ce va concentra investiții publice și private, va crea locuri de muncă, va susține inovația și va stimula creșterea economică”, a scris Curaj pe pagina personală de Facebook.

Prin acest proiect, denumit `Laser Valley – Land of Lights`, Măgurele și arealul din jur se vor dezvolta ca un oraș inteligent, dotat cu infrastructură modernă și ecologică de transport, locuire, cercetare, antreprenoriat, petrecere a timpului liber etc.

„De prin primavara incoace, ne-am dat seama ca o sa ne trezim ca avem laserul gata si nu-l putem valorifica la intregul sau potential. De asta s-a inceput dezvoltarea acestui concept, care acum progreseaza. Ideea intalnirii de astazi este ca, dincolo de institutiile guvernamentale sau cele de cercetare de acolo, sa motivam, sa incitam si sa implicam si autoritatile publice locale, dar si mediul de afaceri. Investitiile de acolo care pot genera, din ce am inteles din studiu, o cifra de afaceri de peste 600 de milioane de euro anual, ar putea genera pana la 6 – 7.000 de locuri de munca, cu valoare adaugata ridicata”, a afirmat zilele trecute premierul Dacian Cioloș, la finalul unei intalniri pe tema dezvoltarii `Laser Valley-Land of Lights`.

„Laser Valley – Land of Lights` este primul proiect de dezvoltare regională, conceput și inițiat după aderarea României la Uniunea Europeană, care a beneficiat de continuitate și de sprijin din partea tuturor partidelor politice care s-au succedat la guvernare. În vreme ce mari proiecte, precum Canalul Dunăre-București, refacerea sistemului de irigații sau construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, au avut parte de o susținere oscilantă, în funcție de context, de viziunea și interesele politice ale guvernanților, Laserul de la Măgurele a fost asumat și stimulat de toți actorii politici. Acesta este și motivul pentru care rezultatele încep să se vadă.

Potrivit lui Adrian Curaj, investiția în dezvoltarea orașului și a spațiului din jur se va face pe parcursul următorilor 10-15 ani, cu fonduri private și structurale.