Adrian Curaj: Mă aştept ca în următorii doi-trei ani o treime din şcolile doctorale să se închidă

Ministrul Educației, Adrian Curaj, a declarat, sâmbătă seara, la Alba Iulia, că se așteaptă ca în viitor o treime din școlile doctorale să se închidă, iar altele să se concentreze.

04 iun. 2016, 21:01
Adrian Curaj: Mă aştept ca în următorii doi-trei ani o treime din şcolile doctorale să se închidă

‘Am încredere că pașii pe care i-am făcut în clarificarea cadrului legislativ vor permite deciziile potrivite care să redea încredere în sistemul de doctorat. Dar să știți că noi suntem aici și suntem aici cu doctoratul, nu dintr-o acțiune de moment. Doctoratul și conducerea de doctorat au făcut-o elitele societății românești. Da, au făcut-o elitele societății românești, oamenii care au condus diverse moduri de organizare, conducătorii de doctorat, universitățile, pentru că responsabilitatea este la universități și Academia Română, pentru că ambele sunt conducătoare de doctorat. Deci, suntem aici și cred că trebuie să discutăm foarte puternic în paralel cu deciziile punctuale’, a spus ministrul Educației.

Adrian Curaj a menționat că săptămâna viitoare va fi numit noul Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Demnitarul a adăugat că ‘a fost pas cu pas și foarte serios construit totul pentru a nu fi o decizie doar a unui ministru, ci un proces în care societatea se construiește pe ea însăși, în sensul că sunt 140 de oameni, (…) care îi selectează pe cei care vor să fie membri ai CNATDCU’.

Curaj a susținut că nu s-a mai făcut niciodată un astfel de mecanism transparent.

‘Dar pe de altă parte, trebuie să discutăm foarte, foarte serios cum arată sistemul și ansamblul care să permită depășirea acestei perioade critice, pentru că nu e moment critic, e perioadă critică. De asta mă aștept ca, undeva până la sfârșitul lunii, să putem anunța acel proiect de evaluare internațională a școlilor doctorale din România și mă aștept, sigur, eu las moștenire, pentru că mandatul meu este scurt, mă aștept ca în următorii doi ani, că nu poți face 360 de școli doctorale să le evaluezi mai repede, cam în doi ani, cam în trei ani, cred că o treime din ele se vor închide, altele se vor concentra, în sensul că vor pune piese la un loc și va face masă critică pe anumite domenii. Și vom reuși ca în interior să avem confortul că suntem dispuși să ne expunem internațional, evaluarea internațională. Pe de altă parte, sunt convins că părerea celor care vor face evaluarea va fi una nu rea, ci bună’, a declarat ministrul Educației.

Adrian Curaj a apreciat că școala românească are un potențial extraordinar, este puternică, profundă și are calitate. ‘Nu se vede această calitate pentru că n-o comunicăm cât trebuie și aici este rolul pe care universitățile ar trebui să îl aibă mai mult, să comunice mai mult performanța și calitatea’, a spus ministrul Educației.

Adrian Curaj a participat sâmbătă la Alba Iulia la cea de-a IX-a ediție a Galei Profesorului Bologna, organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.