ADRIAN IOVAN, obligat de criză să piloteze avioane şi la pensie. Declaraţii cutremurătoare

Publicat: Marţi, 21 Ianuarie 2014 06:41 // Actualizat: Marţi, 21 Ianuarie 2014 11:51 // Sursa: romaniatv.net

ADRIAN IOVAN, pilotul care a reușit o aterizare forțată în zona Beliș cu aeronava medicală BN-2, era membru al Academiei Superioare de Aviație.

ADRIAN IOVAN a pilotat de-a lungul vieții mai multe tipuri de aeronave, precum: IL 18, AN 24, BN 2 si, chiar Boeing-uri 737, aflându-se în aer, în total, peste 13.000 de ore. În prezent, Adrian Iovan era ieșit la pensie și își completa veniturile pilotând BN 2-uri, “Britten Norman 2″ cu opt locuri, acelasi tip de avion care s-a prabusit astazi in zona Belis-Scarisoara. 

ADRIAN IOVAN A MURIT. Un al doilea deces, confirmat după tragedia aviatică din Apuseni

Cel mai grav incident din cariera sa de pilot a fost la o cursă spre Malaga. A intrat cu Boeingul plin cu pasageri în niște nori care nu apăreau pe radar: ”Am crezut ca se rupe avionul! Mi-am zis că trebuie să vină pensia!”, declara Adrian Iovan într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.

ADRIAN IOVAN era bunic la 55 de ani și divorțat. Fusese căsătorit a doua oară cu creatoarea de moda Romanița IOVAN, fosta mare iubire a lui IRINEL COLUMBEANU. Cu aceasta a avut un băiețel.

Cuplul Iovan a intrat în atentia presei în octombrie 2005, când Bogdan Iancu, un hoț care a intrat prin efracție în locuința acestora din Bulevardul Primăverii, a fost împușcat de Adrian Iovan.

Viața lui Adrian Iovan s-a schimbat radical în ultimii ani, după divorțul de Romanița Iovan, după ce și-a pierdut jobul de la Blue Air, în urma restructurărilor, și după ce s-a ales cu pensia micșorată cu 80%. Acesta mărturisea în emisiunea ”Poveștiri adevărate”, de la Acasă TV că a avut un moment în care s-a simțit copleșit și i-a venit gândul sinuciderii, dar l-a scos din depresie gândul la băiețelul său, Albert. ”Aviatorii sunt oameni puternici și chiar dacă se prăbușesc de sus au experiență și știu să aterizeze. Am un copil de crescut, viața merge mai departe”, spunea în 2011 Adrian Iovan. Se pare că experiența pilotului Iovan a fost hotărâtoare în salvarea celorlalți pasageri în tragedia aviatică de luni, 20 ianuarie 2014 de la Cluj.

ADRIAN IOVAN, mărturisea în urmă cu câţiva ani, într-un interviu acordat revistei Kamikaze, cum a fost lovit de criză. „Mă simt lovit din două părți“, îmi zice Iovan. „Boculeț mi-a tăiat pensia și acum rămîn și fără salariu. Mașina din față e luată pe credit. Pentru bănci era o garanție legea pensiilor. Nu am făcut decît să mă duc să le pun în față decizia de pensionare. Acum nu mai pot să returnez creditul. Sînt pus în situația de a da mașina înapoi firmei de leasing. Stau și mă gîndesc: să prelungesc pe 10 ani leasingul? Dar cine achită comisioanele și costurile suplimentare? Boc ar trebui! El m-a băgat în căcatul ăsta.“

„O să mă fac gigolo la niște doamne, ca să mai câștig ceva

Iovan avea 15.000 lei pensie, peste 3.000 de euro. A apucat să o ia timp de un an de zile, după ce a plecat de la Tarom, în timp ce continua să zboare cu Blue Air-ul. Acum o să îi scadă la 1.900 RON. Îmi spune că e nasol. Tarom-ul nu a mai luat avioane și nu are nevoie de piloți noi, Wizz Air-ul, dacă se dezvoltă, o să mai ia cel mult un avion. Fiindcă e criză, nu-și mai iau oamenii nici avioane mici. Există cerere de piloți, dar în China, în Qatar, la turci. „Voiam să pun manșa în cui.“

Tarom, o poveste terminată

E greu de crezut că un om cu prestigiul și imaginea lui Iovan nu ar putea să se întoarcă la Tarom. Însă… „mi-ar fi rușine să mă întorc. Nu vreau să fiu înjurat“. Iovan îmi descrie un mecanism interesant. Cîtă vreme au fost pensiile mici, o grămadă de piloți preferau să zboare pînă la adînci bătrîneți, pentru salariul mare. Cînd a apărut oportunitatea cu pensiile mari, foarte mulți s-au grăbit să iasă la pensie. Dar n-au dansat decît o vară, pentru că Guvernul și criza au readus pensiile cu picioarele pe pămînt. Între timp, la Tarom s-au ocupat locurile cu piloți tineri, care pînă acum nu avuseseră loc. Cei bătrîni, ca Iovan, dacă se întorc acum, vor trebui să îi dea la o parte pe tineri, uzînd de pilele și de relațiile lor. „La Tarom au venit băieți tineri. Lasă-i să muncească. E greu să fii un Gică Petrescu al aviației. Trebuie să-ți asumi despărțirea de meserie.“

ADRIAN IOVAN, gânduri sinucigaşe

„Îi dau lui Bubu 15 milioane pensie alimentară, mașina o dau înapoi la bancă, că nu mai pot să o mai plătesc, și eu cu ce rămîn? Cu 4 milioane. Dar gazele, gunoiul, curentul, mîncarea? Cu ce mă mai duc la teatru, la operă, la restaurant?“ O umbră de regret există totuși pentru Tarom. „Măcar la Tarom ești asigurat cu 200.000 de euro. Orice ți se întîmplă, dacă dă o mașină peste tine pe stradă sau îți cade o cărămidă în cap, familia primește banii ăia. Acum, din cauza lui Boc, ieși la pensie cu 19 milioane. Adică cum vine asta? Azi valorezi 200.000 de euro și mîine 500? Păi, la ultimul zbor, pui avionul în bot, pe cîmp, și faci un bine familiei care te binecuvintează toată viața.“

ADRIAN IOVAN: "O să mă pun pe internet, la ofertă

Îi spun că totuși, dacă renunță la Mercedesul cel nou, măcar rămîne cu SLK-ul. „Nu-i a mea. E a lui Bubu, a lui fi-miu. Era al Romaniței, dar la divorț i-am zis: cît făcea de nou? 50.000 de euro. Cît face acum, conform grilei? 11.000. Îți dau 25.000 pe el și îl păstrez lui Bubu pentru majorat. Tu și avocatul oricum nu aveți loc de el pe aici.“ La plecare, conchide cu amarăciune: „Acum nu mai pot să stau, va trebui să muncesc în continuare. Nici nu vreau să mă gîndesc, că mă apucă spumele!“.

Adrian Iovan, care pilota avionul aterizat forţat luni în munţii Apuseni, a murit. Pilotul avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor. Iovan avea 55 de ani şi o carieră de aproape 40 de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.

Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor.

După pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.

Adrian Iovan a fost căsătorit cu designerul Romaniţa Iovan, pe care a cunoscut-o în timpul unui zbor. Au împreună un fiu, Albert. Pilotul avea şi o fiică, în vârstă de 27 de ani, dintr-o căsătorie anterioară.


loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
22 ian 23:00
Răspunde | Votează email 0 email
Robert
Filip Stan eu zic să te lași de jurnalism și să te apuci de mers la sapă. Iovan era pilot voluntar, deci o făcea pe gratis și nu ca să își completeze pensia ;)
21 ian 08:51
...Beliș cu aeronava medicală BN-2, era membru al Academiei Superioare de Aviație. Citește mai departe… >>>>Citeste tot >>>> ...
1
EUR
4.8024
RON
25 Feb
noapte 1 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H