Adrian Marinescu anunţă că următoarele variante ale coronavirusului nu vor mai fi agresive. Cât de uşor se vor transmite

Medicul Adrian Marinescu a declarat că, cel mai probabil, următoarele variante ale coronavirusului nu vor mai fi la fel de agresive ca cele de până acum, însă se vor transmite cu uşurinţă.

03 aug. 2022, 11:00
Adrian Marinescu anunţă că următoarele variante ale coronavirusului nu vor mai fi agresive. Cât de uşor se vor transmite

Adrian Marinescu a făcut câteva precizări importante privind următoarele variante virale ale virusului SARS-COV-2. Directorul medical de la Institutul Matei Balş din Capitală a declarat că s-a ajuns în etapa de pandemie în care „se convieţuieşte” cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.

Adrian Marinescu: Următoarele variante virale ale SARS-CoV-2, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive

Citeşte şi Când ar putea reveni restricţiile COVID-19 în România. Autorităţile sunt îngrijorate de numărul mare de persoane care necesită internare după infectare

„Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (…) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive.

S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală.

De ce spun acest lucru? Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit”, a explicat medicul, potrivit Agerpres.

Directorul medical de la Institutul Matei Balş din Capitală a declarat că, cel mai probabil, în toamnă, când se vor redeschide şcolile, vom înregistra o nouă creştere a numărului de infectări.

” Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii interacţionează, se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere.

Dar, această creştere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă. Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm”, a mai explicat Marinescu.

Medicul este de părere că, în cazul unui număr mare de persoane infectate, trebuie să existe „suficiente” centre de testare şi evaluare, la care oamenii să se poată adresa atunci când au nevoie, iar abordarea să fie una „echilibrată”.

„O abordare corectă presupune găsirea unui echilibru în aşa fel încât să ai suficiente centre de testare, suficiente centre de evaluare şi oamenii să se poată adresa atunci când este nevoie acestor centre.

Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct în aşa fel încât ei să poată să fie văzuţi într-un timp totuşi scurt şi lucrurile să funcţioneze, altfel se vor aglomera camerele de gardă cum se întâmplă şi la ‘Matei Balş’, fără să fie oameni cu forme severe. (…)

Abordarea să fie una echilibrată şi calmă, pentru că oamenii nu trebuie să perceapă numărul crescut de infecţii ca fiind ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la varianta Delta sau la situaţia în care oamenii aveau multe forme severe. (…) Nu va fi o astfel de situaţie şi, din punctul meu de vedere, cetăţeanul trebuie să ştie că situaţia este echilibrată, adică nu trebuie să fie o presiune psihologică”, a mai punctat medicul de la Matei Balş.

Citeşte şi Alexandru Rafila aruncă bomba despre vaccinul anti-Covid: Există dovezi științifice că nu mai oprește transmiterea