Exclusiv – Adrian Marinescu, despre valul 5: „E clar că ce urmează săptămânile următoare va fi complicat. Vom avea probleme de internare”

Mobilizare in spitale, se cauta locuri pentru pacientii infectați cu covid. Vom observa o presiune pe spitale in momentul in care si numarul de internari va creste.

11 ian. 2022, 12:34
Exclusiv – Adrian Marinescu, despre valul 5: „E clar că ce urmează săptămânile următoare va fi complicat. Vom avea probleme de internare”
Adrian Marinescu: "Pandemia nu s-a terminat. În toamnă ar putea fi un număr mare de infectări"

Adrian Marinescu: „Dacă vom avea mulți pacienți, aceștia vor fi selectați”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului „Matei Balş”, a vorbit despre cum se pregătesc spitalele pentru valul cinci al pandemiei.

„Spitalele sunt pregătite de când a început pandemia. Institutul Matei Balș a avut primul pacient cu Covid și în mod clar, chiar dacă am avut perioade mai liniștite, trebuie să fim pregătiți până când se încheie pandemia. E o crestere destul de evidentă, partea bună e că sunt forme ușoare sau medii. Când vom avea multe cazuri într-o zi, dacă vom avea mulți pacienți se vor selecta. Și nu vorbesc doar de ATI, vorbesc si de sectiile normale. Ne gândim la momentul apropiat când vom avea probleme și de internare”, a declarat medicul la RomâniaTv.

Întrebat dacă urmează o perioadă dificilă pentru spitale, Adrian Marinescu a spus că „nu știu dacă va fi ca în valul 4. Ne așteptăm să nu fie atât de multe probleme severe. Să reducem circulația virusului. E greu să evaluezi mulți pacienți în timp scurt și, în plus, se vor selecta și cei care, având afecțiuni cronice, chiar și cu Omicron pot avea complicații”.

Vine sfârșitul pandemiei odată cu Omicron?

„Da, ne gândim la acest lucru. Trebuie să fie o abordare prudentă. Asta nu înseamnă că dispare virusul, dar pandemia se închide când nu vom mai avea multe cazuri la nivelul mapamondului. Să sperăm că varianta Omicron acest lucru va însemna, dar ne vom bucura după o perioadă de timp. E clar că ce urmează va fi complicat în săptămânile viitoare”, a mai spus Adrian Marinescu.

Citește și Reprezentantul OMS pentru Covid ne avertizează că urmează şi alte valuri. „Situaţia va fi dificilă cel puţin trei luni de-acum înainte”

Citește și Octavian Jurma: „Dacă statul vrea sa facă bine, sa înceapă cu obligativitatea certificatului verde, nu cu obligativitatea infectării copiilor”