Adrian Marinescu rupe tăcerea despre valul 7 al pandemiei: „Noul vaccin Covid nu va opri transmiterea virusului”

Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” Bucureşti, a precizat că noul vaccin anti-Covid care va apărea în toamnă nu va reuși să oprească transmiterea virusului.

09 aug. 2022, 15:53
Adrian Marinescu rupe tăcerea despre valul 7 al pandemiei: „Noul vaccin Covid nu va opri transmiterea virusului”

Medicul Adrian Marinescu a spus că cele mai multe variante nu vor duce la forme agresive ale bolii, ci la forme ușoare, așa cum se întâmplă și acum cu varianta BA.5 a Omicron, dar este important ca oamenii să se protejeze pentru a nu-i îmbolnăvi pe cei vulnerabili.

„Cu siguranță că nu va opri transmiterea decât într-o măsură destul de mică. Ce va conta este ca, într-adevăr, să asigurăm conviețuirea. Vaccinul va asigura conviețuirea și pentru persoanele vulnerabile. Probabil că prin octombrie vom avea acest vaccin. Cât de mult va fi updaptat în raport cu sub-varianta BA.5, ne vor spune datele științifice în viitorul apropiat”, a spus Adrian Marinescu.

Întrebat dacă în toamnă va exista riscul închiderii școlilor, așa cum s-a întâmplat în alte valuri ale pandemiei de Covid, Adrian Marinescu a spus că: „Nu, în mod clar nu. Variantele virale actuale, indiferent dacă vom vorbi de BA.5 sau de o altă variantă, pentru că, până la urmă, virusul suferă mutații, sunt variante virale care se transmit foarte ușor, dar nu sunt agresive. Nu sunt date care să indice că vom avea în curând o formă agresivă de virus. Nu cred că intră în discuție varianta de lockdown sau varianta unor restricții ca în primele valuri din pandemie”.

Citește și Alexandru Rafila, anunț despre valul 6 de COVID: „Lucrurile merg într-o direcție favorabilă”

În ceea ce privește valul 7 de Covid, Adrian Marinescu a spus că se referă la creșterea numărului de infectări. „Cât timp e un val care nu presupune și internări pe măsură, eu cred că viața noastră va fi cumva normală, în condiții de pandemie, așa cum cred că se întâmplă și în prezent. Vara din 2022 nu mai înseamnă situația de la începutul pandemiei”.

Medicul a spus, despre purtarea măștii de protecție, că „pentru o persoană de 80 de ani sau de 70 de ani care are boli asociate, în momentul în care merge într-un mijloc de transport, nu cred că trebuie să fie obligativitate. Este, până la urmă, recomandarea de a-și proteja sănătatea. Dacă vă uitați în afara României, veți vedea că această recomandare e mai mult decât clară. Recomand masca în spațiile interioare, mijloace de transport, spații publice”.

„Variante virale pot să vină în continuare. Cât timp vom avea variante virale care să însemne forme ușoare, cred că n-ar trebui să ne facem probleme. Cred că întrebarea e cum va fi cu provocările legate de microorganisme, în general. Vor fi situații complicate și vă aduc aminte de situațiile recente cu adenovirus, cu variola maimuței și nu numai”, a adăugat Adrian Marinescu.

Citește și Monica Pop, avertisment teribil despre Covid-19. „Este singurul virus pe care îl știu eu și face asta în corp”