ŞICANE la procesul lui Năstase. DNA contestă cărţile. Năstase: Contestă şi certificatul de naştere?

Adrian Năstase se luptă pentru libertatea sa în faţa magistraţilor Curţii Supreme. Procurorii DNA îl acuză pe fostul premier că ar fi scris o carte în timpul detenţiei doar pentru a-i fi scurtată pedeapsa şi îi contestă valoarea ştiinţifică. De cealaltă parte, Adrian Năstase îi acuză pe procurori că încearcă să-l şicaneze şi să tergiverseze procesul.

12 feb. 2013, 08:21

Procurorii au cerut iniţial strămutarea procesului la Judecătoria Cornetu. Cererea a fost însă respinsă de judecătorii ÎCCJ. O altă armă pe care au încercat să o folosească procurorii a fost să subevalueze cartea pe care fostul premier a scris-o după gratii şi care i-ar putea reduce 45 de zile din pedeapsă.

Adrian Năstase: Mi-e greu să comentez aceste întrebari ale procurorilor. Cei care au avut posibilitatea de a evalua lucrarea – bunul de tipar s-a dat pe 24 decembrie. Acest aspect rezultă din aprobări succesive, în mod evident pentru cele 45 de zile s-a facut ca beneficiul să fie diminuat.
Procuror DNA: cererea mea nu e sicanatoare la adresa petentului. Nu e neaparat nevoie ca cei din penit s stab caracterul stiintific, poate s o faca si cineva de la academia romana
Avocat: Judecaţi un om excepţional aflat într-o situaţie exceptională, care s-a supus tuturor regulilor din penit. Munca lui Năstase a fost una intelectuala, recunoscută de comisie.

Avocaţii lui Năstase au venit în apărarea clientului lor şi cu dovada că fostul premier este pregătit să plătească prejudiciul cerut de Institutul de Stat în Construcţii, care se ridică la 3 milioane de lei.

De la proces, Adrian Năstase a fost urcat în dubă şi dus înapoi la Penitenciarul Jilava. Acolo, fostul premier aşteaptă decizia magistraţilor de la judecătoria sectorului 4.

UPDATE: Ioan Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase, consideră că bătălia finală va fi dată în faţa instanţei la recurs.

„Cred că argumentele noastre au fost cele care l-au convins să respingă toate cererile DNA. Ne aşteptam la o asemenea atitudine a DNA-ului care încearcă să tergiverseze soluţionarea unei cereri de eliberare condiţionată. DNA a avut o scăpare când a vorbit de doua categorii de deţinuţi, deţinuţi obişnuiţi şi alţi deţinuţi. Este o scăpare gravă. Cred că judecătorul o va avea în vedere atunci când se va gândi la pronunţarea unei sentinţe. Aşteptăm o soluţie. Nu este definitivă. Cu siguranţă vor face recurs. Bătălia finală va fi dată în faţa instanţei de recurs. În trei zile vom şti dacă se declară sau nu”, a declarat avocatul după terminarea procesului.

UPDATE: Procesul s-a terminat, judecătorii s-au retras pentru deliberare.

UPDATE 12.05: Fostul premier îşi expune motivele pentru care ar trebui eliberat condiţionat înainte de termen. „Mă mir că DNA nu contestă şi certificatul meu de naştere”, a declarat fostul premier, care a ironizat procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în mai multe rânduri în timpul procesului.

UPDATE 11.53: Procesul lui Adrian Năstase se apropie de final, anunţă România TV. Ultimul cuvânt îl are Adrian Năstase, care se va adresa instanţei. 

UPDATE 11.47: Psihologul care a făcut caracterizarea psihologică a lui Adrian Năstase a spus că fostul premier „are o personalitate structurată, cu un înalt grad de coeziune”. El este orientat spre ordine, iar aceasta a fost profund zdruncinată când a aflat că a fost condamnat la închisoare, motiv pentru care a Adrian Năstase a încercat să îşi ia viaţa, a mai spus psihologul. „Are o personalitate complexă, cu un nivel înalt de coeziune”, mai arată caracterizarea psihologică a lui Adrian Năstase, depusă la dosar, realizată în penitenciar. 

UPDATE 10.50: Adrian Năstase a ironizat procurorii DNA în timpul procesului. Fostul premier a declarat că va mai scrie o carte, după ce procurorul a spus că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrărilor lui Adrian Năstase care au fost luate în calcul de Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava la avizul favorabil eliberării lui după executarea unei treimi din pedeapsă.

„Nu vă temeţi, nu candidez la preşedinţie”, a declarat fostul premier, sugerând implicarea politică a celor de la DNA. 

UPDATE 10.45: Instanţa a respins, marţi, cererea de strămutare la Judecătoria Cornetu a procesului lui Adrian Năstase privind eliberarea înainte de termen, procurorului DNA a susţinut în faţa instanţei că este pusă la îndoială calitatea de operă ştiinţifică a lucrărilor lui Adrian Năstase avute în vedere pentru punerea lui în libertate.

UPDATE 10. 31: Un simpatizant al lui Adrian Năstase prezent la proces a leşinat în sală, fiind scos afară de bodyguarzi.

UPDATE 10.00: Adrian Năstase, flancat de opt paznici, a fost dus în camera deţinuţilor, de unde urmează să fie transferat în sala de judecată. Năstase este îmbrăcat într-un palton elegant negru, cu o cămaşă albă, purtând mănuşi negre şi având o mapă roşie sub braţ.

UPDATE 9.00: Andrei Năstase, fiul fostului premier, a declarat la intrarea în judecătorie că este optimist, potrivit România TV. „Sper ca cel mai frumos cadou de ziua mea să fie ca tatăl meu să vină acasă”, a spus fiul lui Adrian Năstase. 

Cererea de eliberare din închisoare a lui Adrian Năstase după executarea unei treimi din pedeapsă va fi dezbătută marţi de un magistrat de la Judecătoria Sectorului 4.

Adrian Năstase ar putea fi pus în libertate înainte de termen după ce Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv, constatând că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier.

Avocatul Ion Cazacu spunea că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat trei cărţi. Cazacu preciza că au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Adrian Năstase este încarcerat din seara zilei de 26 iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii” referitor la sponsorizarea campaniei sale electorale din 2004.

În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 – 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul „Trofeul calităţii”.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Citeşte şi Fiul lui Adrian Năstase vorbeşte despre tatăl său: „În ultimii ani, a avut o previziune”