Adrian Năstase deplânge soarta fotbalului românesc: Operaţia a reuşit. Nimeni nu mai investeşte

Adrian Năstase a scris, sâmbătă, pe blogul său despre soarta fotbalului românesc, despre care crede că este o victimă a faptului că oamenii politici, "oamenii legii" și cei de fotbal nu au înțeles că oamenii simpli au nevoie de forme de defulare socială colectivă.

05 sept. 2015, 22:19
Adrian Năstase deplânge soarta fotbalului românesc: Operaţia a reuşit. Nimeni nu mai investeşte

„Operația a reușit”, s-a făcut curățenie în fotbal, finanțatorii din fotbal au ajuns în închisoare, iar consecința este că nimeni nu mai investește în acest domeniu, a scris sâmbătă pe blog fostul premier Adrian Năstase.

„De cel puțin 50 de ani, sunt pasionat de fotbal. (…) Acum, am însă un sentiment de tristețe. Performanțe reduse, incapacitatea echipelor noastre de a mai participa la competițiile continentale, faptul ca jucătorii noștri stau pe banca de rezerve la echipele străine, faptul că aducem în campionatul național jucători de mâna a doua din diverse țări de pe alte continente, faptul că cele mai multe cluburi românești sunt în insolvență, faptul că echipele care mai supraviețuiesc nu mai sunt susținute la nivelul municipiilor ci la nivelul comunelor. În urmă cu 10 ani, se câștigau, în fiecare an, din transferurile jucătorilor români în străinătate, 30-40 de milioane de euro. Știu, veți spune, s-a făcut curățenie în fotbal, finanțatorii din fotbal au ajuns în închisoare. Operația a reușit. S-a dat un exemplu foarte bun. Consecința? Nimeni nu mai investește in fotbal. Poate cu excepția unor primarii de comună”, a detaliat Adrian Năstase.

În opinia sa, efectul s-a vazut și în meciul României cu Ungaria, din preliminariile Euro 2016. „Multă voință, dar… Semnificativă a fost doar bătaia suporterilor dinamoviști cu cei steliști, la meciul naționalei, de la Budapesta. Eu cred că ar trebui interzisă televizarea, la noi, a meciurilor din campionatele german, spaniol, italian, francez. Distanța a început să fie prea mare. La insatisfacțiile vieții cotidiene, se adaugă insatisfacțiile milioanelor de suporteri, dezamăgiți de calitatea fotbalului din campionat, de prestația arbitrilor, de faptul ca au rămas mai mulți chibiți decât jucători”, a adăugat Năstase.

„«Circul» are numeroase forme de exprimare. Una dintre forme este, fără îndoială, ‘circul sânge pe pereți’ (tele-justiția). Orwell a explicat cel mai bine acest mecanism — minutul de ură la televizor. O altă formă o reprezintă fotbalul — care generează forme pozitive de micro—sau macro-solidaritate și defulează tensiunile sociale. (…) Noi ne îndreptăm, încet, încet, înapoi spre jocul de oină, la care avem, e adevărat, o tradiție de peste 600 de ani. Avantajul este că există tot mai mulți tineri care au bâte de baseball, care pot fi folosite și la oina — în timpul liber. Partea proastă este că nu știu dacă principele Nicolae, după ce a fost exmatriculat din Casa Regală, se va mai putea ocupa de Federația națională de oină — singura din lume, cred. (…) Deocamdată, pare deci că operația a reușit. Gică Popescu și colegii săi sunt la închisoare și, probabil , s-au uitat cu tristețe la meciul cu Ungaria. ‘Pacientul’ este in camera de reanimare. Ce șanse are să revină la viață? Nu știu. Oricum, le doresc succes lui Anghel Iordănescu și echipei noastre în meciul cu Grecia. După aceea, vor trebui căutate soluții pe termen lung”, a menționat Adrian Năstase.


loading...