Adrian Năstase: Cele trei variante ale lui Dacian Cioloş pentru formarea Guvernului

Adrian Năstase a scris pe blogul personal că desemnarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de premier înseamnă o posibilă instalare, "sub acoperirea ideii de tehnocraţie", a unui guvern de dreapta şi pregătirea dreptei pentru alegerile din 2016. Cât priveşte PSD, Năstase consideră că social-democraţii ar putea să participe la votul de investitură a Cabinetului lui Cioloş şi să dea "un vot util", după care să se retragă în opoziţie.

11 nov. 2015, 08:27
Adrian Năstase: Cele trei variante ale lui Dacian Cioloş pentru formarea Guvernului

Adrian Năstase vede posibile mai multe variante pentru formarea viitorul guvern.

După desemnarea sa, Dacian Ciolos are mai multe variante pentru formarea guvernului: a) formula guvernului Stolojan – se adresează partidelor, cerându-le candidati pentru ministere (specialisti, „tehnocrati”, membri sau nemembri de partid), in baza unui algoritm; b) formula guvernului Isărescu – se adresează doar unei singure zone politice, posibil PNL plus sateliti (varianta CDR); c) formula „guvernul meu” – premierul desemnat stabileste ministrii cu presedintele Johannis, preluând candidati din zona unor ONG-uri de dreapta si, posibil, din zona diplomatilor. In acest caz, trebuie să fie atent la votul de investitură dar si la sustinerea ulterioară in Parlament„, a scris Adrian Năstase pe blog.

De asemenea, fostul premier consideră că desemnarea lui Dacian Cioloş înseamnă „probabila instalare a unui guvern de dreapta în România”. „Desemnarea lui Dacian Ciolos, să nu ne mintim, inseamnă probabila instalare, sub acoperirea ideii de tehnocratie, a unui guvern de dreapta in România, in locul guvernului de stânga si pregătirea dreptei pentru alegerile de anul viitor. Probabil că in Parlament, PSD va descoperi, cu uimire că se află in opozitie, dacă nu va accepta o pozitie umilitoare, minoritară, in noul guvern. Nu cred că prin desemnarea unui premier tehnocrat, toate partidele vor fi in opozitie! Astfel, cu ajutorul „Străzii”, este schimbată majoritatea parlamentară decisă in alegeri, si pe această bază, guvernarea. PSD avea posibilitatea să se prezinte cu un candidat sustinut de toate partidele din Coalitie. Intr-o astfel de situatie, presedintele era obligat să desemneze primul candidat de premier din partea majoritătii parlamentare (vă aduc aminte că intr-o situatie asemănătoare, Băsescu a fost obligat sa-l desemneze pe Ponta). La consultări (runda a doua), PSD a venit insă cu un candidat doar din partea partidului, nu a Coalitiei, ceea ce evident i-a permis lui Johannis să se manifeste ca „presedinte jucător„, a mai subliniat Năstase.

Posibil ca PSD să participe la votul de investitură si să dea „un vot util”, iar apoi să se retragă in opozitie. Vom vedea. Vă amintesc, insă, componenta  guvernului nu este esentială, pentru că formula initială (care trebuie aprobată de parlament) poate fi usor modificată prin remaniere – procedură care ii implică doar pe premier si pe presedinte! Usor de realizat in ultimul an de mandat al parlamentarilor„, a încheiat Adrian Năstase.

CITEŞTE ŞI: Ce spun protestatarii din Piaţa Universităţii despre premierul Dacian Cioloş VIDEO