Adrian Năstase, despre alegerile în două tururi: „Se încearcă din nou schimbarea regulilor în timpul jocului”

Fostul premier Adrian Năstase şi fost candidat la preşedinţie a scris pe blog cum în 2004, când a candidat pentru funcţia de şef de stat, "regulile s-au schimbat în timpul jocului", adică s-au eliminat listele suplimentare, cu excepţia celor din gări şi aeroporturi, şi asta ar fi dus la pierderea alegerilor de către PSD. Năstase scrie că acum se încearcă acelaşi lucru, urmărindu-se acelaşi rezultat prin reintroducerea alegerilor în două tururi pentru primării.

27 ian. 2016, 12:04
Adrian Năstase, despre alegerile în două tururi: „Se încearcă din nou schimbarea regulilor în timpul jocului”

In 2004, intre cele două tururi de scrutin de la prezidentiale, reprezentanti ai societătii civile – ii stiti, sunt aceiasi! – au cerut in numele democratiei să fie eliminate listele suplimentare, de fapt, ele să rămână doar in gări si aeroporturi. Rezultatul il stiti – Dreptatea si Adevărul (PD si PNL) au câstigat presedintia, iar Naivitatea (PSD) a pierdut.

Acum se incearcă din nou schimbarea regulilor in timpul jocului, jocul considerându-se că a inceput – conform Comisiei de la Venetia – cu un an inainte de scrutin. Această schimbare se cere a fi făcută tot in numele principiilor democratiei. Fraierii pot crede lucrul asta. In realitate PNL si PDL si-au schimbat calculele. Rămâne de văzut dacă PSD a invătat lectia„, a scris Adrian Nastase pe blogul personal.

Avocatul Poporului a anunțat că a luat act de existența mai multor solicitări din partea unor partide politice sau reprezentanți ai societății civile cu privire la sesizarea Curții Constituționale în legătură cu un articol din Legea 115/2015, care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Avocatul Poporului susține că va analiza toate petițiile în conformitate cu prevederile constituționale și cu competențele stabilite de lege.

Copreședintele liberal Alina Gorghiu a declarat marți că PNL solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională (CCR) pentru ridicarea excepției de neconstituționalitate asupra Legii 115/2015 care prevede alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

CITEŞTE ŞI: Tăriceanu, despre consultările pe tema alegerilor locale: „Nu e normal ca Guvernul să joace ca o minge de ping pong”