Adrian Năstase: Dosarul Zambaccian nu este politic, însă a fost instrumentat politic

Într-o postare pe blogul său, Adrian Năstase susţine că dosarul Zambaccian a fost, la origine, unul civil, transformat de către DNA într-unul penal, ca mijloc de presiune asupra unuia dintre adversarii politici ai preşedintelui Traian Băsescu.

09 ian. 2014, 17:12
Adrian Năstase: Dosarul Zambaccian nu este politic, însă a fost instrumentat politic

„Am urmărit explicațiile oferite de Vasile Gherasim, parlamentar PDL. El considera că dosarul Zambaccian nu este un dosar politic pentru că, în esență, ar fi vorba de un conflict juridic civil între familia Năstase și constructor. Corect. Așa am spus și noi; de aceea am și deschis o acțiune civilă, „în desocotire”, cu constructorul. Problema a fost că procurorii DNA au intervenit și au transformat acest dosar civil într-un dosar penal. La comandă, spun eu. A cui comandă? Vasile Gherasim știe foarte bine. În 2001, era primar al sectorului 1, atunci când primarul general Băsescu i-a trimis adrese prin care cerea oprirea lucrărilor la blocul din Zambaccian, constructorul câștigând însă în instanță împotriva primăriei generale. Fiind la PDL, în 2004, fără îndoială că Vasile Gherasim își aduce aminte și de sesizarea făcută de Mona Muscă, din partea Alianței D.A. (cu Băsescu co-președinte) pe aceeași temă”, scrie Adrian Năstase.

În sprijinul nevinovăţiei sale, Năstase invocă faptul că judecătorii au nesocotit probe ce l-ar fi dezincriminat. „Chiar nu vă pune pe gânduri, în legătură cu acest dosar, felul în care „corpul delict” – cei 118.000 de dolari pe care, susțin procurorii, i-am fi dat lui Păun până la începutul anului 2004 – a fost constituit, în parte, din bancnote tipărite de Trezoreria americană în 2005 și 2006? Chiar nu rezultă din documentele depuse de avocați faptul că numirea Irinei Jianu a fost făcută, în anumite condiții, de către Miron Mitrea, ca ministru, și nu de către mine?”, exemplifică fostul premier.

Astfel, dosarul în sine nu conţine elemente de ordin politic, dar intenţia cu care a fost instrumentat de către DNA ar fi fost instrumentat politic. „Da, dosarul Zambaccian, în conținut, nu este un dosar politic. WC-urile importate, bideurile aduse din China nu sunt politice, nici importul ca atare făcut de constructor, nici termopanele. El însă a fost instrumentat politic, ca modalitate de hărțuire judiciară, pentru rațiuni politice, împotriva unui adversar politic, de către echipa numită de un om politic – Traian Băsescu. Sub acest aspect, este un „dosar politic”. Pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor politice pentru 4 + 5 ani chiar nu vă spune nimic?”, a conchis Adrian Năstase.