Primul mesaj din puşcărie al lui Năstase:Nu mi-am închipuit că răzbunarea politică poate merge atât de departe

Reacţia fostului premier Adrian Năstase după condamnare nu a întârziat să apară. "Nu mi-am închipuit că răzbunarea politică poate merge atât de departe și că ea poate îmbrăca forme atât de perverse", scrie Năstase pe blogul său.

07 ian. 2014, 18:07
Primul mesaj din puşcărie al lui Năstase:Nu mi-am închipuit că răzbunarea politică poate merge atât de departe

„Nu mi-am închipuit că răzbunarea politică poate merge atât de departe și că ea poate îmbrăca forme atât de perverse. Aveam informații, din zona Cotroceni, cu câteva zile înaintea Anului Nou, că se luase „hotărârea” ca sentința în dosarul Zambaccian să fie de închisoare cu executare, atât pentru mine cât și pentru soția mea. În final, probabil pentru rațiuni legate de eventualele reacții ale opiniei publice, pedeapsa pentru soția mea a fost modificată”, scrie Adrian Năstase pe blog.

Fostul preşedinte al PSD arată că judecătorii care l-au condamnat în două rânduri îşi datorează funcţiile preşedintelui Traian Băsescu. „Unul din complete este condus de judecătoarea Livia Stanciu, președinta ICCJ, numită și reconfirmata de Băsescu, după ce a judecat recursul în dosarul „Trofeul Calității”, iar celălalt – cel care m-a judecat pe mine – este condus de judecătorul Ionuț Matei, vicepreședinte al ICCJ, de asemenea numit de către Băsescu. Recent, de altfel, Băsescu, atunci când l-a numit, l-a lăudat spunând că este „extrem de puternic” și „tare pe picioarele lui”. Oare de unde îl știa Băsescu? Poate din decizia pe care judecătorul Matei o pronunțase, pe fond, în dosarul afișelor electorale, cel care acceptase 972 de martori ai DNA contra 5 martori ai apărării?”, se întreabă Năstase.

Acesta susţine că judecătorii care l-au condamnat în dosarul Zambaccian au nesocotit argumentele aduse de către avocaţii săi. „Notele scrise ale avocaților noștri (peste 100 de pagini) au fost depuse pe 19 decembrie și, apoi, după Crăciun. Credeți că ele au fost citite de către cei cinci judecători de Anul Nou? Le-am adăugat în anexă și puteți judeca singuri cum a fost cu numirea Irinei Jianu, sau dacă se poate vorbi de luare de mită sau de șantaj în acest dosar. Au contat argumentele pentru acest complet (nu pentru justiție!). Eu cred că nu. Decizia fusese luată, probabil, dinainte și nu au contat probele din dosar”, exemplifică Adrian Năstase.

Pentru el, magistraţii care l-au trimis la închisoare reprezintă instrumentele de care s-a servit preşedintele Băsescu. „Nu consider că cele două complete de recurs de la ICCJ, conduse de judecătorii cenzurați de Băsescu (vă aduceți aminte de refuzul său de a o numi ca președintă a ICCJ pe judecătoarea Bărbulescu?) pot fi identificate cu „justiția din România”. Ele reprezintă, din păcate, justiția politică a lui Băsescu, un instrument de luptă, sub aparența justiției, împotriva adversarilor politici”, scrie Năstase.

El şi-a exprimat nemulţumirea şi faţă de actuala coaliţie de guvernământ pe care o acuză că a tolerat perpetuarea controlului politic asupra justiţiei de către şeful statului, fapt pentru care sunt la fel de vinovaţi pentru o condamnare pe care o socoteşte nedreaptă.

„În ceea ce mă privește, în noaptea care a trecut, mi-am limpezit gândurile și am tras mai multe concluzii. Când va fi cazul vi le voi împărtăși pe toate. În orice caz, de data asta nu voi mai putea spune că este exclusiv vina lui Băsescu. Răul poate fi făcut nu doar prin acțiune ci și prin inacțiune. Faptul că actuala coaliție a consolidat mecanismele prin care Băsescu controlează sistemul judiciar la vârf, aplicând, în continuare, reguli aberante, este o mare neîmplinire”, comentează Năstase.

Acesta observă că a doua condamnare i-a adus şi prelungirea perioadei în care îi este interzisă exercitarea drepturilor de a alege şi de a fi ales. „În finalul acestor rânduri, vă rog, dragi prieteni, să nu ne mai prefacem, nu a fost vorba de o decizie a JUSTIȚIEI, ci de o răzbunare politică realizată, prin intermediul unui complet condus de un judecător numit de Băsescu și care a avut o misiune de îndeplinit”, a concluzionat Adrian Năstase.