ADRIAN NĂSTASE, eliberare condiţionată: De ce se opun procurorii. Contestaţia depusă de DNA

ADRIAN NĂSTASE nu poate fi eliberat din închisoare deoarece nu îndeplinește principalele condiții, susţin procurorii DNA în contestarea eliberării condiționate, decisă de Judecătoria Sectorului 4 al Capitalei.

04 aug. 2014, 09:14
ADRIAN NĂSTASE, eliberare condiţionată: De ce se opun procurorii. Contestaţia depusă de DNA

Potrivit romanialibera.ro, procurorii susţin că nu se poate da curs cererii de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase deoarece fostul premier nu-și recunoaște vinovăția.

Procurorii motivează că, în absența recunoașterii vinovăției, nu s-ar susține eliberarea condiționată decisă de Judecătoria Sectorului 4 al Capitalei întrucât Adrian Năstase „nu dă dovezi temeinice de îndreptare”.

Procurorii precizează că pentru a merita eliberarea condiționată , „sarcina probei în a dovedi existența caracterului temeinic al dovezilor, revenea (…) Comisiei din penitenciar, dar și condamnatului”.

La dosarul cauzei nu există dovezi temeinice de îndreptare a condamnatului, iar timpul executat din pedeapsă, nu este suficient pentru atingerea scopului acesteia, constând în asigurarea constrângerii necesare, ca urmare a încălcării legii prin săvârșirea de infracțiuni multiple și grave de corupție, în calitate de Prim Ministru al României ori de Președinte al unui partid politic, dar și a formării unei atitudini corecte față de muncă, față de ordinea de drept„, se arată în contestaţia DNA.

CITEŞTE ŞI ADRIAN NĂSTASE, în libertate. Cum motivează JUDECĂTORII decizia de eliberare condiţionată

Mai mult, spun procurorii, din actele și caracterizările efectuate de comisiile din Penitenciar, rezultă doar formulări generice, lipsite de suport probator, în sensul că persoana în cauză, în timpul executării pedepsei, a avut „un comportament disciplinat”, cu „implicare activă în activități de educație”.

DNA susține că „este evident că persoana condamnată, nu a avut un comportament merituos, deosebit, ci absolut normal, previzibil în raport cu nivelul înalt de pregătire și educație, însă aceste repere personale semnificative, ar fi trebuit să constituie tot atâtea motive, care să-l determine pe condamnat să nu ajungă în situația actuală”.

„Față de cele menționate și având în vedere că petentul – condamnat se află la prima analiză a comisiei, fără a exista dovezi temeinice de îndreptare și nici siguranța unei conduite ireproșabile în viitor, în acord cu legea, se impunea ca instanța să respingă propunerea de liberare condiționată formulată în cauză, ca neîntemeiată”, precizează DNA.

CITEŞTE ŞI ADRIAN NĂSTASE poate fi ELIBERAT CONDIŢIONAT. Instanţa i-a ADMIS cererea, dar DNA va contesta decizia

Contestația DNA va fi judecată de instanța Tribunalului București, decizia fiind definitivă.

Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea fostului premier ADRIAN NĂSTASE de eliberare condiţionată din închisoare. Decizia nu este definitivă, iar DNA a anunţat că va contesta decizia magistraţilor.

Pentru a putea fi liberat condiţionat, Adrian Năstase a trebuit să execute o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, respectiv 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie – 3 iulie 2014) în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a muncii prestate (elaborarea unor lucrări ştiinţifice).