Adrian Năstase îi dă replica lui Băsescu: Este un fost comunist MINCINOS şi ranchiunos

După ce Traian Băsescu a trimis o nouă săgeată otrăvită către Adrian Năstase, acuzându-l că a acoperit nereguli mari în perioada în care a fost prim ministru, acesta din urmă a reacţionat printr-o postare pe blog în care îl numeşte pe şeful statului "fost comunist mincinos şi ranchiunos".

07 iul. 2013, 11:49
Adrian Năstase îi dă replica lui Băsescu: Este un fost comunist MINCINOS şi ranchiunos

Adrian Năstase a pus seria de atacuri lansate de Traian Băsescu la adresa sa pe seama faptului că publicarea rezultatelor referendumului din 2011, care arată că ar fi trebuit să fie demis după referendumul din vara lui 2012, nu i-a picat tocmai bine şefului statului. Totuşi, fostul premier îi dă replica într-o postare pe blog intitulată „Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu”.

„Sa fie publicata dovada din care rezulta, cu evidenta, ca referendumul de demitere a fost valid, ei bine, lucrul asta iti creaza, probabil, un sentiment de disperare si de furie impotriva tuturor. In plus, sa vezi, in aceeasi zi, ca intr-o alta tara aflata pe axa cu Washingtonul, presedintele este “suspendat” de armata si inlocuit cu un Zegrean local, evident ca iti vine sa te duci la televizor si sa incepi sa ataci in toate directiile, ca sa incerci sa ascunzi printr-o diversiune, “revelatia” recensamantului si informatiile externe”, a scris Adrian Năstase pe blog.

Fostul prim ministru Adrian Năstase se referă în continuare la Traian Băsescu ca la „«un  fost comunist» mincinos şi ranchiunos” şi arată că acuzaţia lui Traian Băsescu privind semnarea unui contract cu Bechtel doar pentru a putea ajunge la Casa Albă este falsă, întrucât prima sa vizită la Washington a fost făcută în 2001, înainte de momentul indicat de preşedinte.

„Prima mea vizita la Casa Alba a fost in 2001, inainte de semnarea contractului cu Bechtel. Am mai fost, la Casa Alba in martie 2004, cu ocazia depunerii instrumentelor de aderare la NATO, dar decizia privind aderarea tarii noastre fusese luata inainte de semnarea contractului cu Bechtel. Nici vizita din iulie 2004 in Biroul Oval nu a avut vreo legatura cu Bechtel-ul. Am considerat si consider si acum ca un contract major, «emblematic», ar fi putut avea un impact major pentru ridicarea nivelului schimburilor economice bilaterale la nivelul relatiilor politice”, scrie Năstase, apreciind că „fostul presedinte Basescu a sabotat acest contract important, blocandu-l timp de doi ani, in perioada 2005-2006”.

Răspunzând la acuzaţia de laşitate, Năstase a replicat, ironic, că „fostul presedinte poate, intr-adevar, sa ne dea lectii – si cum sa-ti dai demisia in 5 minute, si cum sa ramai la Cotroceni dupa ce alegatorii au votat demiterea ta”.

Legat de afirmaţia lui Băsescu cum că „Petrom s-a privatizat prin lege, Năstase i-a amintit şefului statului că privatizarea acestei companii era o condişie inclusă în memorandumul semnat în 2000 cu Banca Mondială, semnat chiar şi de Traian Băsescu”.

Traian Băsescu a declarat într-o emisiune televizată că nu va tolera „furturi prin lege” ca pe vremea când premier era Adrian Năstase, dând exemplu un contract „păgubos” semnat cu Bechtel, semnat pentru a fi primit la Casa Albă. Preşedintele a subliniat că Năstase a fost „atât de laş” încât nu a vrut să semneze singur contractul, şi atunci actul a fost trecut prin Parlament, devenind lege.

El a menţionat că acest „furt” prin lege continuă, el dând ca exemplu memorandumul cu Rompetrol şi transferul terenului institutului de cercetare agricolă din Insula Mare a Brăilei către CJ Brăila.