Adrian Năstase: Nu pot să înţeleg slugărnicia noastră balcanică, lipsa de demnitate în a decide fără diriginţi

Adrian Năstase a publicat, vineri, pe blogul personal o postare în care spune că România îşi merită statutul de colonie cât şi MCV-ul, care este "o lesă care ne ține 'pe drumul cel bun' ". Fostul premier a mai declarat că nu înţelege slugărnicia ţării noastre şi lipsa de demnitate în luarea deciziilor.

19 feb. 2016, 13:32
Adrian Năstase: Nu pot să înţeleg slugărnicia noastră balcanică, lipsa de demnitate în a decide fără diriginţi

România isi merită statutul de colonie. Periodic, apar diverși ambasadori străini — de obicei aceiași — în șir indian și în momente specifice trimit declarații în care precizează că nu comentează cazuri individuale dar ‘imunitatea nu trebuie folosită ca un scut’. Evident că este vorba de imixtiuni inacceptabile în viața politică internă. Și în deciziile Parlamentului român. Imixtiuni interzise de Convenția de la Viena referitoare la dreptul diplomatic. Nu comentez cazuri individuale, dar mă întreb de ce îl macină pe un anume ambasador dacă un parlamentar împotriva căruia a început urmărirea penală (pentru că nu mai are imunitate din 2003, conform Constituției modificate atunci) este băgat sau nu și în lanțuri, așa cum, spre exemplu, se întâmplă în coloniile olandeze, pe vremuri? Sau dacă el va sfârși pe scut sau sub scut„, afirmă Năstase pe blog.

Potrivit acestuia, astfel de declarații nu ar putea fi făcute în țări precum Ungaria sau Polonia.

„Ar putea fi făcute astfel de declarații în Ungaria sau în Polonia? Nu cred. Sau ar putea ambasadorul George Maior ca, în locul frumoaselor sale conferințe despre parteneriatul strategic româno-american, să critice, la Washington, nu cazuri individuale ci discursurile rasiste ale lui Donald Trump? Nu prea cred. Poate că ar putea, cel mult, să notifice nemulțumirea guvernului român în legătură cu diverse legislații. Evident, nu în ceea ce privește faptul că România a ridicat vizele pentru americani, dar SUA ne comunică, în schimb, an de an, că suntem pe drumul cel bun pentru Visa Waiver. Românii sunt buni, ca parteneri în ‘teatre’, dar nu pe teritoriul american. Nu pot să înțeleg slugărnicia noastră balcanică, lipsa de demnitate în a decide fără diriginți — sovietici, americani, germani, chinezi, etc., asumându-ne, cu bune și cu rele, drumul pe care mergem. De aceea, ne merităm MCV-ul, o lesă care ne ține ‘pe drumul cel bun‘”, a mai scris fostul premier.