Adrian Porumboiu desființează clasa politică după respingerea României din Schengen: „O umilință! Vorbim că jucătorii noștri sunt proști, dar politicienii sunt și mai proști!”

Aderarea României la spațiul Schengen a fost blocată, joi, de votul Austriei. Adrian Porumboiu, fostul mare arbitru internațional, a comentat această decizie.

08 dec. 2022, 20:52
Adrian Porumboiu desființează clasa politică după respingerea României din Schengen: „O umilință! Vorbim că jucătorii noștri sunt proști, dar politicienii sunt și mai proști!”

România a fost respinsă din spațiul Schengen, joi, în Consiliul JAI de la Bruxelles, după ce Austria a votat împotriva aderării țării noastre. Adrian Porumboiu, fostul mare arbitru internațional, dă vina pe actuala clasă politică pentru eșecul cu Schengen.

„Vorbim că jucătorii noștri sunt proști, că nu se califică la turnee finale, dar politicienii sunt și mai proști”, a declarat Porumboiu pentru GSP.ro.

După părerea lui Porumboiu, „politicienii din România ar trebui să închidă anul, apoi să se ducă acasă. Nu mai au ce să facă în clipa asta în afară de a se târî în continuare”.

Adrian Porumboiu a mai spus că blocarea aderării de către Austria este o „umilință”.

„Cum poate să te umilească o țară căreia i-ai dus totul la picioare? Noi îi adunăm, îi luăm în brațe, îi pupăm, ei ne umilesc”, s-a dezlănțuit Porumboiu.

Decizia a fost strict politică, a explicat Porumboiu, care a mai precizat că România a îndeplinit toate cerințele pentru aderarea la Schengen.

„La cum îi vedeam aseară la declarații pe politicieni, zici că urmau să coboare pe bancă și să bată cu 10-0. Au luat 10-0”, a mai spus Adrian Porumboiu, fost arbitru.

Reacția lui Klaus Iohannis după refuzul aderării la Schengen

Klaus Iohannis a spus că decizia respingerii aderării României la Schengen este „profund nedreaptă”. Președintele României a dat asigurări că aderarea la Schengen e un obiectiv strategic pe care „nu ne vom opri până nu-l vom atinge”.

„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici!

Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a transmis Klaus Iohannis după votul împotriva aderării României la spațiul Schengen.