Adrian Severin află de la procurori materialul de urmărire penală împotriva sa

Europarlamentarul Adrian Severin este aşteptat vineri la DNA. Procurorii vor prezenta materialul de urmărire penală, Severin fiind acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, informează România TV.

02 aug. 2013, 08:44
Adrian Severin află de la procurori materialul de urmărire penală împotriva sa

În 2011, Adrian Severin împreună cu alţi doi europarlamentari au fost acuzaţi de jurnaliştii Sunday Times că au primit 100.000 de euro pentru adoptarea unor amendamente. Dacă cei doi şi-au dat demisia din Parlamentul European, Adrian Severin nu a vrut să renunţe însă la postul de europarlamentar.

Anul trecut, pe 16 iulie, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au extins cercetările faţă de  Adrian Severin, membru al Parlamentului European, în dosarul în care se efectuează acte de urmările penală pentru infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă şi au început, faţă de acesta, urmărirea penală pentru o nouă infracţiune şi anume „folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA.

Din Ordonanţa de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada 2007 – 2010, Adrian  Severin a folosit şi a prezentat în Parlamentul European, documente, declaraţii false ori inexacte, contrar reglementărilor legale (art. 43 din Normele de aplicare a  Statutului deputaţilor  în Parlamentul European –  Decizia Biroului  din 19 mai 2008  şi 09 iulie 2008). Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, înfiinţate anume cu scopul de a justifica  prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă. În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European.

În aceeaşi cauză se efectuează acte de urmările penală şi faţă de alte persoane. Procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Adrian Severin noile acuzaţi.

Adrian Severin a refuzat să demisioneze din Parlamentul European chiar dacă a fost exclus din PSD, iar ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandal au părăsit forul de la Bruxelles.