Adrian Streinu Cercel: „Dacă nu creştem vaccinarea, în câteva săptămâni ajungem la mii de cazuri de infectare pe zi”. Ce spune profesorul despre a treia doză

Adrian Streinu Cercel, preşedinte Comisiei de Sănătate la Senat, spune că România ar trebui să aibă un plan de combatere al efectelor valului patru al pandemiei, care a început deja să se manifeste agresiv la nivel european.

25 iul. 2021, 18:54
Adrian Streinu Cercel: „Dacă nu creştem vaccinarea, în câteva săptămâni ajungem la mii de cazuri de infectare pe zi”. Ce spune profesorul despre a treia doză

Întrebat de ce sunt necesare noi restricții, Adrian Streinu Cercel a precizat că mai multe foruri la nivel mondial au ajuns la un consens privind debutul valului patru al pandemiei.

„Orice este posibil dar, repet, aceste măsuri restrictive sunt mai puțin importante. Important este că lumea trebuie să înțeleagă odată pentru totdeauna că vaccinul este ceva extraordinar de util pentru noi. Din toate datele până acum s-a demonstrat că vaccinurile pot proteja împotriva tulpinii Delta.

Una este să te infectezi și alte este să faci boală. Am spus şi cu alte ocazii că vaccinurile protejează în interiorul organismului nostru și nu la nivelul mucoasei respiratorii sau mucoasei nazale. Ne putem infecta putem deveni pozitivi, vom transmite mai departe virusul, dar cu siguranță nu vom face o boală severă”, a declarat Adrian Streinu Cercel, la Antena 3.

Citeşte şi Adrian Streinu Cercel: „Valul patru a început deja. El se va amplifica la sfârşit de august”. Cum putem scăpa mai repede de pandemie

Întrebat dacă vom face și doză a treia zi de vaccin, Adrian Sterinu Cercel a precizat că este puţin probabil, iar în cazul în care se va lua această decizie, ea se va adresa numai unor categorii de persoane. „Este puțin probabil mai ales că în toate studiile pe care le-am văzut această doză potențială a treia este recomandată persoanelor care sunt cu imunodepresie de fond și respectiv în unele cazuri personalului medical sanitar, dar nu pentru toată lumea. Ca atare lucrurile vor putea diferi în funcție de evoluția contextului epidemiologic dar lumea trebuie să înțeleagă cu o persoană care nu este vaccinată și se infectează va transmite mult mai mult virusul populație și în jur pentru că rata de înmulțire a acestui virus la nivelul mucoasei nazale este de circa 6-8 ori mai mare decât la persoanele vaccinate, de aceea este bine să ne vaccinăm.

Citeşte şi Adrian Streinu Cercel: „Există o întârziere de trei ani până când România ajunge să folosească un nou medicament”

Trebuie găsită o cale de mijloc și trebuie găsită foarte repede, timpului trece fantastic de repede. Luna august este o luna plina de concedii respectiv de aglomerație și avem foarte multe locuri în care sunt foarte multe persoane și care evident nu poartă mască, deci ca acolo transmiterea este la ea acasă.

Dacă nu ne vaccinăm putem să ajungem la mii de cazuri pe zi în câteva săptămâni, undeva la 4-6 săptămâni. Acest lucru este total de nedorit pentru că lumea medicală este obosită, a trecut un an și jumătate s-a lucrat 24 din 24,  7 din 7 toată lumea este ca să spun așa obosită.  Apariția unui nou val cu cazuri severe și cu internării în terapie va fi foarte greu de dus de lumea medicală„, a mai spus profesorul Cercel.


loading...
Partenerii noștri