Adrian Streinu-Cercel: „Este nevoie ca Iohannis să se implice direct, prin CSAT, activitatea trebuie oprită până la 1 iunie”

Medicul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Național de Boli Infecționase „Matei Balș”, a declarat, potrivit Mediafax.ro, că în opinia sa ar trebui ca peste 10 săptămâni să reînceapă activitatea, iar până atunci românii să rămână în case. Întrebat dacă la începutul lunii iunie s-ar putea relua activitatea, acesta a răspuns „categoric”

28 mart. 2020, 15:46

Medicul Adrian Streinu Cercel declara pe 18 martie că „ar trebui ca toată lumea să stea acasă minimum 6 săptămâni, 8 săptămâni ar fi ok, 10 săptămâni ar fi ideal”. Acesta explica faptul că unul dintre scenariile luate în calcul este acela că în următorul an de zile 80% din populația de 19 milioane de locuitori a României ar trebui să facă infecția cu coronavirus. Streinu-Cercel susținea că „vârful” epidemiei va fi după Paște, când românii se vor reuni în familii pentru petrecerea sărbătorii, dar că nu ar trebui să facă asta fiindcă cea mai vulnerabilă parte din societate sunt vârstnicii, în rândul cărora infecția cu COVID 19 poate fi fatală.

Acum, Adrian Streinu Cercel vine cu nou declaraţii „Voi contraria pe foarte mulți oameni. Din punctul meu de vedere, mă interesează să nu vă duc pacienții îmbolnăviți, dacă ei se îmbolnăvesc, vreau să văd doar formele ușoare, dacă oamenii mor, despre ce economie mai vorbim noi? Și trebuie o pauză de 10 săptămâni, după care ne putem relua viața. E momentul ca președintele să se implice în mod direct, iar decizia să fie la cel mai înalt nivel posibil, trebuie convocat CSAT”.

Aklexandru Rafila: Nu este exclusă închiderea unor zone sau localităţi

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, afirmă că cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare România va depăşi numărul de 2000 de persoane infectate cu SARS-Cov-2 şi va trece în scenariul 4, moment în care se vor adopta noi acte normative necesare gestionării crizei sanitare.

Bilanţ coronavirus în Europa. Peste 20.000 de oameni au murit din cauza COVID-19 

 
„La începutul săptămânii viitoare cu siguranţă se vor adopta acte normative ca să ne adaptăm la această nouă situaţie,  pentru că deja aveam 1500 de cazuri, dacă ne gândim că mâine şi poimâine probabil vom avea cel puţin în jur de 200 de cazuri ne apropiem de 2000 şi atunci trebuie luate măsuri specifice”,  a declarat Alexandru Rafila sâmbătă după amiază, într-o intervenţie telefonică la Digi24.
Întrebat când crede că va trece România în următorul scenariu în ceea ce priveşte numărul de bolnavi confirmaţi, Rafila a răspuns: „Probabil că luni sau marţi o să fim în această situaţie”.
 
Acesta spune că nu este exclusă închiderea unor zone sau localităţi, aşa cum s-a procedat şi în Italia în situaţii similare, „dacă există o creştere locală extrem de puternică a cazurilor”, Rafila precizând că o astfel de măsură ar putea fi una temporară „care nu poate să dureze mai mult de două săptămâni”.
Alexandru Rafila spune de asemenea că este posibil ca medici infectaţi, dar asimptomatici, să îi trateze pe cei infectaţi.
„Lucrul ăsta nu depinde de scenariul patru, ci depinde de nevoia de personal medical. În momentul în care e foarte mult personal medical care a fost infectat, decât să nu tratezi pacienţi deloc, atunci preferi să utilizezi personal medical care este asimptomatic, e într-o stare bună de sănătate şi singurul lucru pe care-l are este un test pozitiv”, a mai spus el.

Alte 160 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate de la ultima raportare, astfel că numărul total al persoanelor infectate cu COVID-19 a ajuns la 1.452. Dintre acestea, 139 au fost declarate vindecate şi externate, până în prezent fiind înregistrate şi 30 de decese. La ATI sunt internaţi, în acest moment, 34 de pacienţi, dintre care 25 în stare gravă.

STUDIU: Patru din zece români se tem că este posibil să contracteze virusul în perioada următoare

 

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat că, până în 28 martie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.452 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). Dintre cele 1.452 de persoane confirmate pozitiv, 139 au fost declarate vindecate şi externate (54 la Timişoara, 55 la Bucureşti, 16 la Iaşi, 6 la Craiova, 6 la Constanţa şi 2 la Cluj).

Totodată, până acum 30 de persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 şi cu boli cronice preexistente, internate în spitale din Craiova, Bucureşti, Iaşi, Suceava, Arad, Bacău, Timişoara, Cluj-Napoca şi Neamţ, au decedat.

Dintre acestea, patru decese au fost anunţate sâmbătă, fiind vorba despre trei femei din Arad şi de un bărbat din Hunedoara.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 160 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Pacienţii nou confirmaţi au vârsta cuprinsă între 13 şi 83 de ani.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 34 de pacienţi, dintre care 25 în stare gravă. Starea de sănătate a celorlalţi pacienţi este bună, staţionară.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 7.801 persoane. Alte 131.367 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 19.663 de teste, din care 1.277 în unităţi medicale private.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.122 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112 şi 6.039 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetăţenilor.

Până în prezent, prin structurile M.A.I. au fost întocmite 209 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Totodată, Poliţia şi Jandarmeria au aplicat 4.235 de sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea măsurilor de izolare/carantină.

De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 3, poliţiştii au depistat 23.973 persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestora le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 31.410.624 de lei.

De asemenea, cu ocazia formalităţilor de intrare în ţară, Poliţia de Frontieră a întocmit patru dosare penale pentru fals în declaraţii.

În ceea ce priveşte situaţia cetăţenilor români aflaţi în alte state, potrivit informaţiilor obţinute de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 67 de cetăţeni români au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19 (coronavirus): 52 în Italia, 4 în Spania, 2 în Namibia, 2 în Indonezia, 3 în Franţa şi câte unul în Tunisia, Irlanda, Marea Britanie şi Luxemburg. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) şi până la acest moment, 11 cetăţeni români aflaţi în străinătate, 8 în Italia, 2 în Franţa şi 1 în Marea Britanie, au decedat.

Cetăţenii sunt sfătuiţi să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.

Sâmbătă dimineaţă, în România a ajuns încă un transport cu aproximativ 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă a NATO. Cele 100.000 de combinezoane de protecţie din acest transport, achiziţionate de România, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, vor fi alocate, în funcţie de nevoi, personalului medical din Ministerul Sănătăţii şi echipajelor operative ale Ministerului Afacerilor Interne.

Joi au ajuns în ţară alte 100.000 de combinezoane. De la intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr. 2 şi până în prezent, au fost plasate în carantină instituţionalizată 755 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 24 de persoane aflate în carantină au părăsit locaţia în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până în 27 martie, au fost raportate 265.421 de cazuri în UE / SEE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveţia, Andora. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Italia, Franţa, Germania, Spania şi Regatul Unit.