Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş, în stare de incompatibilitate

Agenția Națională de Integritate a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către Adrian Streinu-Cercel, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, actual manager al Institutului Național de Boli Infecțioase "Prof. Dr. Matei Balș" București, ca urmare a deținerii simultane de funcții.

29 iun. 2015, 10:56
Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş, în stare de incompatibilitate

Potrivit unui comunicat ANI, în perioada 11 martie 2008 — 12 martie 2012, Adrian Streinu-Cercel a deținut, simultan, funcțiile de manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, București, și secretar științific al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București.

Citeşte şi: 1.200 de bolnavi de HEPATITĂ C au murit în România, în 2014: „Dacă nu se intervine, numărul se va tripla”

Inspectorii ANI susțin că acesta a încălcat dispozițiile art. 180, alin. (1), lit. a) din Legea 95/ 2006, potrivit căruia „funcția de manager persoană fizică este incompatibilă cu: exercitarea oricăror alte funcții salarizate, nesalarizate sau/ și indemnizate, cu excepția funcțiilor sau activităților în domeniul medical în aceeași unitate sanitară, a activităților didactice, de cercetare științifică și de creație literar-artistică (…)”

ANI mai precizează că, în perioada 19 noiembrie 2010 — 23 mai 2012, el a deținut simultan funcțiile de secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății și manager al aceluiași institut, încălcând, astfel, dispozițiile art. 84, alin. (1), lit c) din Legea 161/ 2003, potrivit căruia „funcția de membru al Guvernului este incompatibilă cu (…) funcția de (…) administrator (…) la instituțiile publice”.

Sursa citată menționează că persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare și că Adrian Streinu-Cercel a depus un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit legii, persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii sau încetării de drept a mandatului.