Adrian Ţuţuianu, despre pensii: Nu se taie venitul nimănui. Dorim să corectăm anumite lucruri care sunt în neregulă

Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat miercuri seară că va fi introdusă "o dispoziție legală prin care toate pensiile să fie indexate cu rata inflației", pentru ca toți pensionarii să beneficieze de un tratament egal.

02 aug. 2017, 19:59
Adrian Ţuţuianu, despre pensii: Nu se taie venitul nimănui. Dorim să corectăm anumite lucruri care sunt în neregulă

„Nu se taie venitul nimănui, deci nu există o tăiere de pensii, așa cum am văzut că s-a afirmat în anumite zone. Ceea ce dorim noi este să corectăm anumite lucruri care sunt în neregulă. Și vreau să vă dau exemple. Nu cred că este normal ca cineva să aibă o pensie, inclusiv în sistemul de apărare națională — cu precizarea că e vorba de magistrați și nu de militarii care lucrează în forțele terestre, în forțele aeriene sau în marină — deci e vorba de magistrați — de 35.000 de lei pe lună sau 33.000 de lei pe lună sau 30.000 de lei pe lună. Faceți o socoteală, într-un an de zile sunt peste 100.000 de euro. Ceea ce este grav este că există o prevedere legală potrivit căreia pensia acestor oameni crește exact cu procentul cu care cresc salariile. (…). Lucrul acesta nu poate continua și bugetul României nu va putea niciodată să suporte această creștere la nesfârșit. Ca urmare, introducem o dispoziție legală care spune că toate pensiile vor fi indexate cu rata inflației. Și lucrul acesta așază un pic normalitatea și îi tratăm egal pe toți pensionarii. Acum ei sunt tratați diferit”, a afirmat Țuțuianu la TVR.

Citeşte şi:  Contribuabilii au plătit 300 de milioane de euro pentru pensiile militare din Apărare în doar jumătate de an

El a spus că unii „au profitat” de anumite portițe legale prin care și-au majorat veniturile, în ultimele șase luni, înainte de ieșirea la pensie, subliniind că lucrul acesta „nu mai poate continua”.

„Am ajuns în situația aberantă în care unele pensii sunt mai mari decât salariile celor care lucrează. Ai pensia mai mare decât dacă ai lucra. Pensie de 110-120% față de veniturile salariale. Lucrul acesta nu poate continua și nu-i poate stimula pe cei care muncesc și atunci principiul de la care pornim este ca pensia să nu fie niciodată mai mare decât salariul în plată”, a afirmat ministrul Apărării, citat de Agerpres.

În context, el a spus că are tot respectul pentru militari, precizând că pensia medie în MApN este „în jurul a 3.000 de lei”, urmând ca salariile și pensiile militarilor să crească în anii următori, dar trebuie eliminate „aberațiile” din sistem.

„Avem tot respectul pentru militari, pensia medie în MApN este în jurul a 3000 de lei. Ne propunem ca salariile să crească și, corespunzător pe algoritmul de calcul, și pensiile celor care vor ieși în anii următori vor crește corespunzător. Nimeni nu vrea să genereze situații dificile în acest sistem tocmai pentru că apreciem munca, implicarea și devotamentul pe care îl au militarii români. Noi trebuie să ținem cont, pe de o parte de ceea ce a spus Curtea Constituțională și principii generale de drept — este teoria drepturilor câștigate, dar nu avem cum să continuăm să menținem asemenea aberații în sistem (…) Cred că e bine să corectăm aberațiile și să încercăm să reechilibrăm sistemul”, a mai precizat ministrul Adrian Țuțuianu.