Adrian Ţuţuianu: Proiectul privind înzestrarea Armatei a fost refăcut. Îl voi prezenta la următoarea şedinţă CSAT

Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării, a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că proiectul care prevede înzestrarea Armatei până în 2026 a fost refăcut şi este pregătit să îi fie prezentat preşedintelui Klaus Iohannis la următoarea şedinţă a CSAT, după ce documentul a fost retras de pe ordinea de zi a ultimului Consiliu Suprem de Apărare a Ţării.

26 iul. 2017, 12:10
Adrian Ţuţuianu: Proiectul privind înzestrarea Armatei a fost refăcut. Îl voi prezenta la următoarea şedinţă CSAT

„Avem 2% din PIB. Doar o parte destinată înzestrării. Retragerea de la CSAT a proiectului de înzestrare până în 2026 s-a făcut la solicitarea mea pentru a da consistenţă şi în cifre, şi ce este în spatele cifrelor, angajamentului de 2% din PIB până în anul 2026. Documentul a fost refăcut şi, atunci când domnul preşedinte al României, Klaus Iohannis, va solicita, vom prezenta CSAT documentul complet”, a spus ministrul Apărării, citat de News.ro.

Adrian Ţuţuianu a mai spus că programul de înzestrare a Armatei vizează 8 proiecte majore în valoare fiecare de peste 100 milioane de euro, privind achiziţia de corevete multifuncţionale, sisteme de instalaţii mobile de lansare rachetă antinavă, modenizarea maşinilor de luptă MLI 84 M, trasportor blindat pentru trupe 8×8 şi 4×4, sisteme C4I cu capabilităţi de integrare Istar, sisteme de rachetă sol-aer cu bătaie mare ASAM, sistem integrat de arme SHORAD, sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare.

Ministrul Apărării a precizat că, anul acesta, MApN va achiziţiona 30 de autobuze şi 70 de microbuze pentru nevoile „presante” ale Armatei.

„Vom decide în aceste zile dacă putem face o achiziţie directă de camioane pentru transportul trupelor sau dacă vom proceda la o achiziţie publică într-o procedură care să fie simplificată. Am făcut un calcul, ne-ar trebui circa 200 de zile ca să putem să finalizăm procedura în condiţiile în care nu am avea probleme majore cu contestaţiile”, a conchis Adrian Ţuţuianu. 

viewscntCiteşte şi: România începe în noiembrie plata rachetelor Patriot. Primele rachete vor ajunge în 2018 în ţară UPDATE