Adrian Ţuţuianu spune că membrii Comisiei SRI pot participa la dezbateri pe tema ofiţerilor acoperiţi

Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei pentru control parlamentar al SRI, a declarat marți că în cadrul comisiei pe care o conduce nu se pot organiza dezbateri pe tema ofițerilor acoperiți din diverse domenii, dar membrii ei pot participa la evenimente pe această temă organizate de ONG-uri și alte organisme interesate.

14 feb. 2017, 16:01
Adrian Ţuţuianu spune că membrii Comisiei SRI pot participa la dezbateri pe tema ofiţerilor acoperiţi

„Pe tema ofițerilor acoperiți din presă, am luat în discuție astăzi (marți — n.r.) o scrisoare făcută de ActiveWatch care ne cerea să organizăm noi o dezbatere. Voi avea săptămâna viitoare, marți, o discuție cu reprezentanții acestui ONG și consider că lucrurile trebuie să stea un pic altfel. Nu avem, de exemplu, ca atribut în Hotărârea Parlamentului 30/1993 să organizăm noi dezbateri, în schimb am putea să participăm la dezbateri pe care să le organizeze ActiveWatch cu organismele de presă care doresc să se implice într-o asemenea dezbatere”, a spus Țuțuianu, la Palatul Parlamentului.

În opinia sa, o concluzie la care s-ar putea ajunge la o astfel de dezbatere ar fi aceea că trebuie stabilită prin lege interdicția ca ofițeri acoperiți să activeze în presă.

„Vedem dacă există pe undeva, în dreptul comparat, un asemenea tip de interdicție. Din câte știu eu, nu și, dacă vreți, istoric, așa, vă pot da și un exemplu. Walt Disney, la un moment dat, a fost unul dintre cei care lucrau cu CIA”, a încheiat el.