Adrian Ţuţuianu: Unităţile centrale şi subordonate ale SRI, controlate de comisia parlamentară

Comisia parlamentară pentru controlul activității Serviciului Român de Informații va face, începând de săptămâna viitoare, verificări la unitățile centrale și subordonate ale SRI.

14 mart. 2017, 16:58
Adrian Ţuţuianu: Unităţile centrale şi subordonate ale SRI, controlate de comisia parlamentară

„Am stabilit că, începând de săptămâna viitoare, comisia va merge în control la unități centrale și subordonate ale Serviciului Român de Informații din teritoriu. Avem un program de control aprobat pentru întreaga durată a sesiunii parlamentare. Vom începe cu instituțiile centrale, unități centrale ale serviciului și vom merge și la direcțiile județene de informații. Am prevăzut că atribuțiile de control ale comisiei pot fi exercitate inclusiv prin verificări la sediile unităților SRI și am stabilit două modalități de control: un control cu notificare prealabilă a perioadei și tematicii de control, dar și controale inopinate, pe o tematică stabilită în cadrul comisiei, la unități centrale sau din teritoriu ale serviciului”, a anunțat președintele comisiei, Adrian Țuțuianu, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Comisia SRI consideră, în unanimitate, că „ar trebui” desecretizate toate protocoalele încheiate de serviciile secrete

El a adăugat că în cadrul acestor controale vor fi verificate date, informații, documente.

„Am pornit de la ideea generală de control. Orice instituție face, de regulă, un control tematic. ANAF dacă vine în control te anunță cu 15 zile înainte și îți spune ce să-i pregătești. Asta e o modalitate normală de realizare a activității, dar poate într-o zi considerăm că este util să vedem efectiv la lucru neanunțat Serviciul Român de Informații sau să avem o sesizare care ne obligă să avem o intervenție imediată. Să nu se înțeleagă că cineva dintre membrii comisiei ar putea să meargă pe oriunde și oricum, noi lucrăm fie în integralitate ca și comisie, fie pe subcomisii”, a explicat președintele Comisiei pentru controlul SRI.

Țuțuianu a spus că toate comisiile de control anterioare au făcut asemenea deplasări și verificări în unitățile aparținând SRI.