Adrian Vasilescu: Creştere economică după creditare sau invers? Trebuie să ajungem la o reconciliere

Bancherii, care cred că nu va exista creditare fără creştere economică, trebuie să ajungă la o soluţie comună cu cei din afara sistemului bancar, potrivit cărora nu va exista creştere economică până când nu va funcţiona creditarea, apreciază Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

21 mai 2013, 09:19
Adrian Vasilescu: Creştere economică după creditare sau invers? Trebuie să ajungem la o reconciliere

„O parte dintre cei din afara sistemului bancar spun că nu vom avea creştere economică până nu avem creditare, iar bancherii spun că nu vom avea creditare până nu avem creştere. Cred că o reconciliere între aceste două idei este absolut necesară”, a declarat marţi Vasilescu, la o conferinţă pe tema sistemului bancar, scrie Mediafax.

El apreciază că este nevoie de o întoarcere în timp, dar cu mijoacele, instrumentele şi gândirea din prezent, la momentul când creditarea era sănătoasă, înainte să înceapă „nebunia creditării”.

Adrian Vasilescu şi-a amintit că în 2008, când s-a declanşat criza, a vorbit la o întâlnire a producătorilor de vin, trimis de guvernator, explicându-le acestora de unde a venit criza: „au pus apă în bani şi au stârnit viitura financiară”.

„Problema pentru viitor este cum să nu mai punem bani în apă, cum facem bani sănătoşi. În perioada dinainte ca banii să se facă din nimic, de multe ori prin instrumente derivate, era o perioadă când se făceau bani sănătoşi”, a spus Vasilescu.

El consideră că sistemul bancar are nevoie de calitate şi că totul trebuie să plece de la ideea de calitate şi de a ajusta sistemul bancar pentru a ajunge la calitate. Totodată, băncile trebuie să încheie cu clienţii contracte care să nu mai lase loc niciunui fel de clauze abuzive.