Adrian Vasilescu: Educatorul numărul unu în privinţa educaţiei financiare a populaţiei este inflaţia

Educatorul numărul unu în privința educației financiare a populației este inflația, iar prin intermediul acestuia am început să învățăm ce este economia de piață, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, la o conferință despre educația financiară, potrivit Agerpres.
Filip Stan
29 mart. 2017, 10:57

"Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim", a spus Adrian Vasilescu la conferința "Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci".

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

"Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației", a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

"Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii", a mai declarat Adrian Vasilescu.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim”, a spus Adrian Vasilescu la conferința „Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci”.

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

„Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației”, a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

„Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii”, a mai declarat Adrian Vasilescu.

DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Cum arată casa lui George Simion, din Vrancea? Motivul pentru care locuiește într-un apartament închiriat
Fanatik.ro
PPC, anunț important despre facturile la energie. Ce trebuie să știe toți cei care au contract cu acest furnizor
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită actriță. Românii au adorat-o. Era inteligentă, fermecătoare
Playtech.ro
Când intră banii pe cardurile sociale? Noi informaţii despre vouchere pentru alimente 2025
DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Adevarul
PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan SURSE
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Artificiul legal prin care scapi de datoriile la ANAF. Beneficiezi de condiții avantajoase
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
La ce sumă au ajuns alocațiile în luna mai după indexarea de 13,8%
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Avertisment pentru cei care țin banii pe card. NU veți mai putea retrage cash. Trebuie să aveți obligatoriu numerar în casă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Moscova, atacată de Ucraina în ziua în care președintele Chinei îl vizitează pe Putin. Atacuri cu dronă și la Kiev
S-a aflat cine a depus la CCR cererea de anulare a alegerilor prezidențiale turul 1
MediaFlux
Se elimină impozite pentru două categorii de români. Ilie Bolojan a semnat decretul
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică