Adrian Vasilescu: Educatorul numărul unu în privinţa educaţiei financiare a populaţiei este inflaţia

Educatorul numărul unu în privința educației financiare a populației este inflația, iar prin intermediul acestuia am început să învățăm ce este economia de piață, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului Băncii Naționale a României, la o conferință despre educația financiară, potrivit Agerpres.

29 mart. 2017, 10:57
Adrian Vasilescu: Educatorul numărul unu în privinţa educaţiei financiare a populaţiei este inflaţia

"Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim", a spus Adrian Vasilescu la conferința "Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci".

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

"Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației", a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

"Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii", a mai declarat Adrian Vasilescu.

„Nu ar trebui să ne facem iluzii că anul acesta, la anul sau peste doi, trei ani noi vom reuși să mișcăm lucrurile din loc în ceea ce privește educația financiară. Uniunea Europeană ne-a pus anul trecut în față o oglindă. Au făcut ei o analiză pe cele 28 de țări, pentru că încă mai suntem doi ani de acum încolo 28 de țări în Uniunea Europeană. Au făcut o analiză și un clasament al țărilor după contribuția la educația financiară. Ei bine, în acest clasament noi suntem pe ultimul loc. Pe locul 28 din 28 de țări. Bulgarii sunt înaintea noastră, penultimii, dar cu 10 puncte procentuale înaintea noastră. Așa că aceasta este realitatea. Să nu ne facem vreo iluzie că noi o să reușim să mișcăm lucrurile repede din loc pentru că nu reușim”, a spus Adrian Vasilescu la conferința „Educația financiară, o marotă în relația dintre clienți și bănci”.

Acesta a precizat că este preocupat de educația financiară și că de 15 ani are o rubrică într-o publicație financiară, iar anul acesta și-a propus să scrie în rubrică numai despre acest subiect.

„Am început să enumăr educatorii naționali. Slavă Domnului am ieșit dintr-o capcană națională pentru că vreme îndelungată în România s-a spus că educatorul național este sărăcia. Ar fi un nonsens să gândim că în continuare sărăcia este un educator național, deși este în bună măsură un educator. Dar am găsit de cuviință că în ceea ce privește educația financiară a populației României educatorul numărul unu este inflația. De la 1 noiembrie 1990 și până în prezent umblăm cu toții, populație, companii, guverne, parlamente, tot ce este mișcare în această țară, umblăm de atunci la școala dură a inflației. Inflația ne-a învățat ce este economia de piață sau am început să învățăm, ca să fiu mai corect, ce este economia de piață umblând la școala inflației”, a afirmat Adrian Vasilescu.

De asemenea, acesta a spus că în România s-a pierdut demult vocația culturii muncii.

„Chiar dacă nu ne arăta oglinda Comisia Europeană anul trecut, tot am fi știut cât de jos suntem. De ce? Cunoașteți, de pildă, drama puștiului deștept și șmecher într-o clasă de tocilari. Lui i se potrivește zicala poartă-te bine cu tocilarii pentru că ei îți vor fi șefi. Tu nu vei ajunge șef. Cam acesta este drama noastră. Un popor deștept și șmecher care s-a învățat să răzbească dând din coate și care a pierdut demult vocația culturii muncii”, a mai declarat Adrian Vasilescu.