Adriean Videanu, audiat la DIICOT în dosarul Romgaz. Procurorii îl acuză de de participaţie improprie la complicitate la delapidare

Fostul ministru Adriean Videanu a ajuns miercuri dimineață la DIICOT pentru a fi audiat, din nou, în dosarul Romgaz. Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat miercuri, la ieşirea de la DIICOT, că acuzaţia pe care i-o aduc procurorii în dosarul “Romgaz-Interagro" este de participaţie improprie la complicitate la delapidare.

05 oct. 2016, 07:00
Adriean Videanu, audiat la DIICOT în dosarul Romgaz. Procurorii îl acuză de de participaţie improprie la complicitate la delapidare

DIICOT a decis ca procurorii să refacă ancheta în dosarul Romgaz, în care sunt cercetați omul de afaceri Ioan Niculae și fostul ministru al Economiei Adriean Videanu. DIICOT a decis să anuleze rechizitoriul prin care suspecţii urmau să fie trimişi în judecată, deoarece documentul conține mai multe greșeli.

“Este foarte lungă acuzaţia mea: participaţie improprie la complicitate la delapidare. Trebuie să mă lămuresc şi eu. Nu există nicio reluare, este vorba despre cursul firesc al oricărui dosar”, a spus Adriean Videanu.

Fostul ministru a ţinut să precizeze că Interagro a plătit cel mai mare preţ pentru gazele pe care le-a luat, în aceleaşi condiţii, dintre toţi consumatorii de pe piaţă.

Inițial, în dosar era vizat și senatorul Varujan Vosganian, dar acesta a scăpat de urmărire penală după ce Senatul a respins de două ori cererea DIICOT, în octombrie 2013, respectiv februarie 2015.

Citeşte şi:  DIICOT reface ancheta în dosarul Romgaz, pentru că rechizitoriul are nereguli

Procurorii îi acuzau pe Adrian Videanu și Varujan Vosganian că, în calitatea lor de miniștri ai Economiei, ar fi luat decizii în favoarea firmei Interagro controlată de Ioan Niculae.

Dosarul de „complot și subminare a economiei naționale” viza zeci de directori din Ministerul Economiei, ANRE și Romgaz. Anchetatorii susțineau că prin stabilirea unor prețuri preferențiale pentru Interagro s-ar fi creat un prejudiciu de peste 120 de milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.


loading...