Adriean Videanu, la DIICOT, în dosarul Romgaz: Materialul de urmărire penală conţine foarte multe erori

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, s-a prezentat, marţi dimineaţă, la DIICOT, pentru a da explicaţii în dosarul Romgaz, în care este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și complicitate la delapidare.

22 mart. 2016, 08:23
Adriean Videanu, la DIICOT, în dosarul Romgaz: Materialul de urmărire penală conţine foarte multe erori

„La solicitarea mea de a da o declaraţie am venit astăzi. Pentru că am văzut în materialul de urmărire penală foarte multe erori, foarte multe inadvertenţe şi cred că declaraţia mea va lămuri toate aspectele. Nu există prejudiciu„, a declarat Adriean Videanu, la intrarea în DIICOT.

Fostul ministru al Economiei s-a prezentat şi săptămâna trecută la sediul DIICOT, fiind chemat de procurori in dosarul Romgaz. Potrivit DIICOT, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern șase ordine, respectiv trei memorandumuri, în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui „client privat privilegiat” și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referatul procurorilor se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

În urma unei expertize, s-a stabilit că prejudiciul în această cauză se ridică la 62 milioane euro.

CITEŞTE ŞI: Omul de afaceri Ioan Niculae, audiat la DIICOT în dosarul lui Adriean Videanu VIDEO


loading...