Adriean Videanu, audiat la DIICOT în dosarul Romgaz: i s-a adus la cunoştinţă extinderea urmăririi penale

Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, a fost citat, luni, de procurorii DIICOT pentru a i se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi sale penale în dosarul Romgaz - Interagro.

16 feb. 2015, 08:30
Adriean Videanu, audiat la DIICOT în dosarul Romgaz: i s-a adus la cunoştinţă extinderea urmăririi penale

Adriean Videanu a venit la sediul DIICOT şi a declarat că a fost citat pentru a i se aduce la cunoştinţă extinderea urmăririi penale în cazul său, în dosarul Romgaz – Interagro.

Videanu a stat în sediul DIICOT aproximativ 30 de minute. Fostul ministru a adăugat că nu doreşte să vorbească despre dosar. „Justiţia nu se face la televizor, ci în faţa procurorului şi în faţa instanţei”, a declarat Videanu.

Adriean Videanu este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare. În perioada în care era ministru ar fi favorizat firmele miliardarului Ioan Niculae cărora le-a fi furnizat gaze sub preţul pieţei. 

Adriean Videanu a fost eliberat din arestul poliţiei. Va fi cercetat penal sub control judiciar

Din referatul întocmit de către procurorii DIICOT rezultă că, în perioada decembrie 2006 — decembrie 2008, Varujan Vosganian și, în perioada decembrie 2008 — septembrie 2010, Adriean Videanu, în calitate de miniștri, au aprobat, semnat și susținut în Guvern 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri în scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infracțional constituit de către suspectul Ioan Niculae și au utilizat SNGN Romgaz SA (unitate națională de interes strategic) în interesul privat al SC Interagro SA, acordând discounturi comerciale substanțiale la livrarea de gaze naturale către această companie, peste plafoanele practicate de Romgaz SA, precum și gaze naturale exclusiv din producția internă, cu nerespectarea dispozițiilor legale și în condițiile în care Interagro SA înregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

DIICOT mai susține că demersurile miniștrilor Varujan Vosganian și Adriean Videanu s-au realizat în condițiile în care Interagro SA înregistra o datorie reprezentând aproximativ 70% din bugetul anual al societății naționale, fiind grav afectate principalele activități ale Romgaz SA, aceasta fiind transformată practic într-un furnizor al unui client privat privilegiat și fiind pus în pericol sistemul energetic național pe segmentul gazelor naturale.

Adriean Videanu, REŢINUT de DNA în dosarul Bica. Este acuzat de complicitate la ABUZ ÎN SERVICIU – VIDEO

Procurorii mai arată că prin activitatea miniștrilor Vosganian și Videanu, respectiv prin vânzarea preferențială către Interagro a unor cantități masive de gaze naturale, această societate a fost plasată într-o veritabilă poziție de monopol pe piața gazelor naturale.

Mai mult, Romgaz și Ministerul Economiei, fiind entități ale statului cu atribuții în domeniul energetic, prin folosirea Romgaz în favoarea Interagro, contrar scopului pentru care Romgaz a fost înființată, s-au creat riscuri semnificative în planul securității energetice a României.

În referat se mai reține că Romgaz a livrat în această manieră către Interagro gaze naturale din producția proprie în valoare de aproximativ 1.500.000.000 lei, respectiv 500 milioane dolari, din care 270 milioane lei (92 milioane dolari) reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de către Romgaz aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate către Interagro este de aproximativ 43 milioane lei (15 milioane dolari), iar TVA este de aproximativ 54 milioane lei (19 milioane dolari).

Valoarea reducerilor comerciale de întreruptibilitate acordate către Interagro pentru achizițiile de gaze naturale din producția internă a Romgaz reprezintă un procent de circa 51% din totalul de 500 milioane lei, aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori întreruptibili în perioada februarie 2008 — decembrie 2010, susțin procurorii.


loading...