AEP derulează un proiect care are ca scop formarea profesională a personalului instituţiei în ce priveşte combaterea corupţiei

Un proiect care are ca scop formarea profesională a personalului Autorităţii Electorale Permanente în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea corupţiei şi elaborarea unui ghid de bune practici în finanţarea partidelor politice va fi derulat de AEP până în ianuarie 2020.

14 feb. 2019, 13:14
AEP derulează un proiect care are ca scop formarea profesională a personalului instituţiei în ce priveşte combaterea corupţiei

„Scopul proiectului vizează formarea profesională a personalului Autorităţii Electorale Permanente în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea corupţiei, organizarea unor ateliere de lucru – aspecte economico-financiare – care să ajute angajaţii în activitatea de control a finanţării partidelor politice şi a unui curs de control managerial intern. Pe lângă acestea, cel mai important instrument ce va fi elaborat în cadrul proiectului este un ghid de bune practici în finanţarea partidelor politice, care va ajuta atât angajaţii AEP, cât şi partidele politice în activitatea de zi cu zi în ceea ce priveşte activitatea de finanţare şi de rambursare a sumelor din campaniile electorale”, a declarat  managerul proiectului, Adrian Dragomir, conform Agerpres.

Preşedintele AEP, Daniel Barbu, a afirmat la conferinţa de deschidere a proiectului că acesta ţinteşte chestiuni de etică, integritate şi transparenţă privitoare la finanţarea partidelor politice şi la buna desfăşurarea a campaniilor electorale.

„Nu numai noi din punct de vedere instituţional, dar şi toţi cetăţenii, publicul în general, trebuie să aibă posibilitatea să verifice în orice moment prin ochii noştri şi prin materialele pe care noi urmează să le punem la dispoziţie (…) faptul că atât campaniile electorale cât şi finanţarea activităţii politice a partidelor se desfăşoară în termeni legali şi cu o maximă integritate. Cu alte cuvinte, banii publici, care sunt investiţi în aceste instrumente fundamentale ale democraţiei, care sunt pe de o parte partidele, pe de altă parte alegerile regulate şi libere, aceste fonduri publice contribuie la consolidarea proceselor democratice în societatea românească şi nu au în niciun fel rolul de a ascunde de cetăţean modul în care banii lui sunt utilizaţi în procesele politice”, a spus preşedintele AEP, Daniel Barbu.

El a menţionat că procesul de accesare a programelor europene nu a fost deloc uşor.

„Am întâmpinat enorme dificultăţi de tip birocratic. (…) Trebuie ca la nivelul autorităţilor de management să se petreacă o reformă radicală, evident începând cu exerciţiul bugetar european următor din 2021. Cred că e important ca şi noi, pe baza experienţei pe care deja am acumulat-o în redactarea proiectului şi în parcurgerea etapelor de selecţie, ca şi experienţa pe care colegii mei o vor acumula în desfăşurarea proiectului zi de zi şi ducerea lui la bun sfârşit, această experienţă cumulată cu altele, să realizeze o presiune de tip social şi instituţional asupra modului în care sunt construite, gândite şi funcţionează autorităţile de management. Ele par cel mai puţin europene dintre instituţiile româneşti în acest moment. Ele, deşi ar trebui să fie cureaua de transmisie între instituţiile europene şi instituţiile româneşti, ele par să fie mai degrabă o frână”, a susţinut Barbu.

Printre obiectivele proiectului se numără îmbunătăţirea capacităţii administrative a AEP prin transparenţă, vizând prevenirea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale; creşterea capacităţii AEP de asigurare a eticii şi integrităţii la nivelul instituţiei promovând norme unitare şi proceduri actualizate în domeniul controlului şi managementului riscurilor şi vulnerabilităţilor instituţionale; dezvoltarea competenţelor personalului AEP pentru identificarea riscurilor şi vulnerabilităţilor interne şi a exercitării funcţiei de control cu respectarea standardelor legale de integritate.

Grupul ţintă al proiectului îl reprezintă 196 de angajaţi ai AEP, iar valoarea totală se ridică la 1.860.452,91 lei.

Proiectul este derulat de AEP şi finanţat din Fondul Social European de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.