Aerul de la metrou, de 10 ori mai nociv decât limita stabilită prin lege

Rezultate alarmante în ceea ce priveşte calitatea aerului din metroul bucureştean. În staţiile din zona centrală, călătorii inhalează de 10 ori mai multe particule nocive decât în cea mai aglomerată intersecţie din Capitală. Iar la orele de vârf, concentraţia de dioxid de carbon este periculos de ridicată.
Alina Costache
18 oct. 2018, 07:21
Aerul de la metrou, de 10 ori mai nociv decât limita stabilită prin lege

Senzaţia pe care o resimt majoritatea celor care circulă cu metroul din Bucureşti este că se sufocă, că respiră un aer greu şi plin de praf. Ceea ce nu ştiu este că, într-adevăr, concentraţia de pulberi în suspensie, adică praf mai subţire decât un fir de păr, este uriaşă.

Calitatea aerului a fost testată cu ajutorul unor aparate în mai multe zone de metrou.

Cea mai gravă situaţie este pe Magistrala 2, între Berceni şi Pipera. În staţia de la Piaţa Unirii 2 s-au înregistrat, puţin după ora 09:00, nu mai puţin de 680 micrograme de particule în suspensie pe metrul cub (PM10), dintre care aproape 400 de micrograme erau mai mici de 2.5 microni, potrivit Libertatea.ro.

Practic, sunt particule de praf atât de subţiri încât pătrund adânc în plămâni, iar organismul le consideră bacteriile şi încearcă să le omoare. Asta produce, pe termen scurt, o inflamare a ţesutului pulmonar. Dar, pe termen lung, specialiştii avertizează că pot favoriza chiar apariţia cancerului.

Tocmai de aceea, încă din anul 2011, statul a stabilit ca limita maximă de particule în suspensie PM 10 să fie de cel mult 50 micrograme pe metru cub, iar PM2.5 de maximum 25 micrograme/m3.

În aproape toate staţiile de metrou aceste valori sunt cu mult depăşite. Iar în vagoanele de metrou situaţia este la fel de gravă, în condiţiile în care, pe Magistrala 2, s-au înregistrat valori de peste 500 μm/m3 în cazul PM10 şi peste 300 μm/m3 în cazul PM2.5, de peste 10 ori mai mari decât limitele până la care se consideră că nu este pusă în pericol sănătatea oamenilor.

Culmea este că, exact deasupra acestei staţii de metrou, într-una dintre cele mai aglomerate şi poluate intersecţii din Bucureşti, cea de la Piaţa Unirii, nivelul acestor pulberi în suspensie este de 34 de ori mai mic în cazul PM10 şi de peste 50 de ori mai scăzut în cazul PM2.5.

Poluarea fonică pe Magistrala 4, ca la un concert rock

Şi nivelul de zgomot este unul foarte ridicat, în unele zone. De exemplu, pe Magistrala 4, care face legătura între Gara de Nord şi Străuleşti, nivelul acestor pulberi în suspensie e aproape de limita legală, în schimb, din cauza metrourilor vechi care circulă pe această rută, zgomotul înregistrat depăşeşte uneori şi 100 de decibeli. Prin comparaţie, la un concert rock, nivelul de zgomot este, în gerenal, de aproximativ 110 decibeli, iar un avion supersonic atinge 130 de decibeli la decolare.

Și nivelul de dioxid de carbon e periculos

Cantiatea de CO2 din aer creşte îngrijorător la orele de vârf, mai ales în pasajele care fac legătura între staţiile de metrou şi în vagoanele arhipline.

Nivelul de dioxid de carbon (CO2) înregistrat în data de 16 octombrie, în intervalul 09.00 – 11.30 (part. per milion)

O concentraţie crescută de CO2 cauzează scăderea capacităţii de concentrare şi somnolenţă. În cazul în care concentraţia de dioxid de carbon atinge o valoare comparabilă cu concentraţia de oxid din aer (circa 20%), poate prezenta chiar un risc pentru viaţă. Între 350 şi 450 ppm este nivelul normal al CO2 din atmosferă. În spaţiile închise, nivelul limită al concentraţiei de CO2 pentru ca organismul să nu resimtă lipsa oxigenului este de 800 – 1.000 ppm.

La orele de vârf, în vagoanele de metrou unde se îngrămădesc zeci de mii de călători, concentraţia de CO2 atinge în câteva zeci de secunde, după închiderea uşilor, 2.000 ppm. Nivel la care încep să apară durerile de cap, ameţeala şi unele persoane chiar îşi pierd conştienţa. Într-unul dintre vagoanele metroului care făcea legătura, la prânz, între Piaţa Romană şi Piaţa Victoriei, aparatul folosit de jurnaliştii Libertatea pentru a analiza concentraţia CO2 a indicat o valoare uriaşă – 2.600 ppm.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Singurele zodii pentru care se răstoarnă căruță cu noroc. Au portofelul plin, belșug și fericire din abundență, Berbecii cei mai avantajați de astre
Capital.ro
Schimbare majoră la inspecția tehnică auto. Milioane de șoferi sunt obligați să plătească anual
Playtech.ro
Stațiunea superbă din Grecia cu ape turcoaz și liniște totală, la prețuri mai mici ca pe litoralul românesc
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Care este adevărata relație a lui Simion cu Georgescu: „S-a debarasat deja de el”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Mituri despre cartea de identitate electronică. Care e, de fapt, adevărul
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Încă trei zile libere pentru toti angajații, în luna iunie
Cancan.ro
A intrat cu Maserati în Loft! Dani Leș a revenit de 1 Mai la mare alături de iubita lui, cea mai tunată din România!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
ITP anual pentru vehiculele mai vechi de 10 ani. Noi reguli UE. Nu ma treci inspecția tehnică periodică
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
O stațiune emblemă a litoralului românesc este amenințată cu dispariția. Turiști, alungați de intervențiile ce ar fi trebuit să o pună în valoare