AFACERE cu sute de hectare de teren într-o staţiune din Constanţa! DNA trimite în judecată primari, prefecţi

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor inculpaţi, acuzaţi de afaceri cu sute de hectare de teren din staţiunea de cercetare Valu lui Traian.

06 ian. 2015, 13:20
AFACERE cu sute de hectare de teren într-o staţiune din Constanţa! DNA trimite în judecată primari, prefecţi

Persoanele trimise în udecată de DNA sunt:

CULEȚU DĂNUȚ, la data faptelor prefect al județului Constanța, președinte al Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, în prezent deputat în Parlamentul României, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

MITROI FLORIN, primar al comunei Valu lui Traian și președinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

GHEȚU GABRIEL, la data faptelor șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

SPONTE STERE, la data faptelor director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

GĂGEATU TITUS, la data faptelor consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Culețu Dănuț, în calitate de președinte al Comisiei județene de fond funciar Constanța, prin încălcarea dispozițiilor legale, la data de 27 septembrie 2006, a propus și a determinat adoptarea unei hotărâri, de către comisia menționată (hotărârea nr. 574/27.09.2006), fără a o supune la vot, validând, în mod ilegal, propunerile de reconstituire a dreptului de proprietate pe o suprafață de 656,76 hectare aparținând Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, în favoarea unor persoane (489 poziții) care nu au făcut dovada că au deținut terenuri pe acel amplasament. În acest fel, a fost adus un prejudiciu de 1.050.816 lei stațiunii de cercetare, precum și un folos necuvenit de aceeași valoare persoanelor cărora li s-au restituit ilegal terenurile respective.

Anterior, inculpatul Mitroi Florin, în calitate de președinte al Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, în urma ședinței din data de 6 iulie 2006 a Comisiei locale de fond funciar Valu lui Traian, a formulat, către Comisia județeană Constanța, propunerea de transformare a Anexei nr. 49 (anexa cu persoanele care nu fac dovada vechiului amplasament) în Anexa nr. 29, (anexa cu persoane care fac dovada vechiului amplasament) cu încălcarea dispozițiilor legale, deși persoanele respective nu făceau individual dovada vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Împrejurarea descrisă, prin care inculpatul Mitroi Florin a încălcat atribuțiile de serviciu, a condus la preluarea ilegală (în baza Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța și a Protocolului nr. 56086/08.11.2006 încheiat între Administrația Domeniilor Statului și Comisia Locală de Fond Funciar Valu lui Traian), a suprafeței de 656,76 hectare din terenurile administrate de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian. Prin aceeași faptă, a obținut un folos necuvenit firma administrată de soția lui Mitroi Florin, SC ANDRA INTERNAȚIONAL SRL. Această firmă a achiziționat cu 15.000 lei un teren de 6 hectare și l-a vândut, la data de 07.06.2006, către o altă firmă din Constanța, încasând suma de 1.200.000 dolari SUA.
În cursul anului 2006, inculpatul Sponte Stere, în calitate de director al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța și de membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, i-a ajutat pe inculpații Culețu Dănuț și Mitroi Florin să obțină adoptarea, în mod ilegal, a hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, prin aceea că a confirmat, în mod nelegal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29 la Hotărârea menționată, fac dovada individual a vechiului amplasament, deși acest lucru nu era real.

Inculpatul Ghețu Gabriel, șef al Biroului Județean de Rentă Viageră Agricolă la Administrația Domeniilor Statului – Reprezentanța Teritorială Constanța, a fost desemnat drept membru în Comisia Județeană de Fond Funciar Constanța. În calitate de reprezentant al A.D.S în respectiva comisie, în cursul anului 2006, i-a ajutat pe inculpații CULEȚU DĂNUȚ și MITROI FLORIN să obțină adoptarea, în mod ilegal, a Hotărârii nr. 574/27.09.2006 a Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, confirmând, în mod nereal, că persoanele înscrise în Anexa nr. 29, fac dovada individual a vechiului amplasament în perimetrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, împrejurare care a condus la preluarea ilegală din administrarea Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol.

La data de 23.01.2009, inculpatul Găgeatu Titus, în calitate de consilier în cadrul Compartimentului Urmărirea Actelor cu Caracter Reparatoriu – Direcția Verificarea Legalității, a Aplicării Actelor Normative și Contencios Administrativ din cadrul Instituției Prefectului – Județul Constanța, dar și de coordonator, în fapt, al Colectivului de lucru al Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța, fără a avea dispoziția rezolutivă a conducerii prefecturii și fără a verifica, în mod efectiv, a aplicat pe filele Anexei nr. 29 a Hotărârii Comisiei Județene de Fond Funciar Constanța nr. 574/27.09.2006 ștampila cu mențiunea „Comisia Județeană de Fond Funciar – Verificat – Colectiv Tehnic”, împrejurare care a condus la retrocedarea ilegală, a suprafeței de 656,76 hectare teren agricol administrat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Valul lui Traian,
De asemenea, inculpatul Găgeatu Titus a falsificat înscrisul oficial intitulat Tabelul nominal cuprinzând persoanele fizice cărora li se stabilește dreptul de proprietate potrivit art. 37 din Legea nr. 1/2000, cu modificările și completările ulterioare, prin atestarea necorespunzătoare adevărului că a fost verificată, de către Comitetul de lucru, realitatea mențiunilor din acest tabel.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe bunurile inculpaților MITROI FLORIN, SPONTE STERE și GHEȚU GABRIEL, CULEȚU DĂNUȚ și GĂGEATU TITUS, în vederea recuperării prejudiciului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Inculpatul SPONTE STERE a fost trimis în judecată, într-un alt dosar, de Serviciul teritorial Constanta (vezi comunicat nr. 1550/VIII/3 din 31 octombrie 2014).