Afacerile lui Videanu merg mai departe. Cât câştigă familia fostului primar pentru amenajarea metroului din Drumul Taberei

Afacerile familiei Videanu merg mai departe. Trimis în judecată, alături de fostul procuror al DIICOT, Alina Bica, pentru complicitate la abuz în serviciu, fostul lider al PDL, Adriean Videanu, s-a conectat, prin intermediul companiei Titan Mar SA, la lucrările de construcţie a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei – Pantelimon.

19 iul. 2016, 08:45
Afacerile lui Videanu merg mai departe. Cât câştigă familia fostului primar pentru amenajarea metroului din Drumul Taberei

În ciuda faptului că acuzaţiile din dosarul penal respectiv sunt tocmai acelea că un pachet de 50 la sută din acţiunile deţinute de Adriean Videanu la Titan Mar SA au fost scoase ilegal de sub sechestrul penal instituit, sub pretextul că nu-i mai aparţin lui, fostul lider democrat-liberal a garantat un împrumut pe care societatea urmează să-l contracteze de la BCR pentru finanţarea contractului încheiat cu asocierea constructorilor care au câştigat licitaţia organizată de Metrorex pentru metroul din Drumul Taberei. Toate aceste operaţiuni au fost decise la începutul lunii iunie a acestui an, în plină cercetare judecătorească a dosarului trimis în instanţă de procurorii anticorupţie încă din luna februarie a anului trecut, şi se află, azi, în derulare, scrie jurnalul.

Conform unei încheieri din data de 6 iunie 2016 a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor SC Titan Mar SA, unde s-au prezentat deţinătorii tuturor acţiunilor care compun capitalul social şi, sub conducerea Mioriţei Videanu, în calitate de preşedinte al AGA şi de secretar de şedinţă, firma controlată de fostul demnitar PDL a anunţat că intenţionează să acceseze finanţare de la BCR, “pentru a susţine plăţile din cadrul contractului încheiat cu asocierea Astaldi SPA-FCC Construccion SA-UTI Grup SA-Activ Group Management SRL, în proiectul «Magistrala 5, Trosonul 1 – Drumul Taberei-Universitate, Secţiunea 1 Râul Doamnei-Eroilor (PS Operă) şi Tronsonul 2 – Universitate-Pantelimon, Secţiunea 1 Staţia Depou şi Ganeria de legătură Valea Ialomiţei”.

Suma pe care Titan Mar intenţionează să o contracteze, cu titlu de împrumut, de la BCR va fi de maximum 578.300 de euro, creditul urmând a fi garantat cu ipotecă asupra oricărui cont prezent şi viitor al societăţii deschis la această bancă, iar, în cazul creanţelor girate cu bilete la ordin, Titan Mar va gira, la rândul ei, aceste bilete la ordin în favoarea băncii. De asemenea, Titan Mar va mai depune drept garanţie două contracte comerciale încheiate în 18 şi 29 februarie 2016, dar şi stocurile de materii prime, materiale şi mărfuri depozitate la Chiajna şi la depozitul din Şoseaua Bucureşti-Piteşti.

O altă garanţie depusă sunt două contracte de fidejusiune semnate de Adriean Videanu şi de Mioriţa Videanu. Mergând din nou la dicţionarul termenilor de specialitate, aflăm că “fidejusiunea” este o formă de contract prin care o persoană (în cazul de faţă Adriean Videanu) se angajează să execute obligaţia asumată de o altă persoană, denumită debitor principal (în cazul nostru Titan Mar SA), faţă de creditorii acesteia (BCR). Fidejusiunea ia naştere prin încheierea unui contract între persoana care îşi asumă aceste obligaţii şi creditor, chiar şi fără acordul sau ştiinţa debitorului principal.

Suma de 578.300 de euro, pe care Titan Mar SA urmează să o contracteze de la BCR, va fi utilizată, aşadar, pentru finanţarea unui contract încheiat de firma controlată de familia Videanu şi grupul de societăţi care a primit de la Metrorex contractul de execuţie a lucrărilor de rulare, şina a III-a şi fir aerian de contact la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Pantelimon. În data de 8 iulie 2015, când problemele lui Adriean Videanu păreau a fi extrem de încurcate, din punct de vedere penal, Metrorex a atribuit asocierii formate din Astaldi SPA, FCC Construccion SA, UTI Group SA şi Activ Group Management SRL un contract în valoare de 793.388.105,79 lei fără TVA. Conform caietului de sarcini, un procent de 11% din acest contract putea fi subcontractat. Astfel, 6,72 % putea fi subcontractat pentru realizarea de instalaţii de transport local, iar 4,51% pentru echipamente şi lucrări de taxare.

Împrumutul este girat, anul acesta, inclusiv cu un contract de fidejusiune, semnat de însuşi Adriean Videanu. Asta, în ciuda faptului că fostul lider PDL i-a cerut Alinei Bica ridicarea sechestrului de pe acţiunile Titan Mar, spunând că nu îi mai aparţin şi că nu mai are nicio legătură cu societatea în cauză încă din anul 2013.

În dosarul în care a fost pus sub acuzare, alături de fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, Adriean Videanu a executat patru zile de arest preventiv. Introdus, în noaptea de 31 ianuarie spre 1 februarie 2015, în arestul Poliţiei Capitalei, fostul lider democrat-liberal a fost eliberat, sub control judiciar, printr-o decizie definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pronunţată în seara zilei de 4 februarie. În acest interval de timp, maşina soţiei lui Adriean Videanu, Mioriţa Videanu, a fost surprinsă în timp ce intra în curtea Vilei Lac 3, locaţie încă ocupată, la acel moment, de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu.