Afganistanul a marcat un secol de independenţă faţă de Marea Britanie

Afganistanul a marcat luni 100 de ani de independenţă faţă de Marea Britanie pe fondul durerii provocate de atacul comis în weekend la o nuntă şi care s-a soldat cu moartea a 63 de civili, informează dpa.

19 aug. 2019, 08:38
Afganistanul a marcat un secol de independenţă faţă de Marea Britanie

Susţinând un discurs la Palatul Darul Aman, clădire reconstruită aproape în totalitate după ce a fost distrusă de-a lungul câtorva războaie, preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat că acţiunile prilejuite de aniversare, inclusiv redeschiderea palatului, au fost amânate în semn de respect faţă de victimele atacului de sâmbătă noaptea.

Atacul comis de gruparea Stat Islamic, până acum cel mai sângeros din acest an şi care s-a soldat şi cu rănirea a 182 de civili, a avut loc pe bulevardul Darul Aman, unde străzile sunt iluminate în prezent pe timpul nopţii cu lumini colorate pentru a marca o sută de ani de independenţă, potrivit Agerpres.

Ghani a declarat că executivul său este hotărât să „eradicheze şi distrugă” ascunzătorile Statului Islamic de pe teritoriul Afganistanului.

Acţiuni de comemorare şi celebrare au avut loc cu toate acestea în mai multe provincii ale ţării.

Marea Britanie a dus trei războaie pentru a aduce Afganistanul sub controlul său şi a opri expansiunea spre sud a Imperiului Rus. După a doua campanie din 1878-1880, care s-a încheiat în 1879 cu Tratatul de la Gandamak, Afganistanul a devenit colonie britanică semiautonomă: Londra decidea în probleme de politică externă, în timp ce problemele interne au fost lăsate la latitudinea afganilor, potrivit Agerpres.

Regele Amanullah Khan a declarat independenţa totală faţă de Marea Britanie după ce a fost întronat, ceea ce a dus la un al treilea război, care a durat din mai până în august 1919. Deja slăbită de Primul Război Mondial, armata britanico-indiană nu a putut repurta o victorie, ceea ce a făcut ca Afganistanul să devină independent.