Află când vor începe lucrările de restaurare a „Porţii Sărutului”

Secretarul de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu, care va conduce comisia ce va studia situaţia restaurării sculpturii "Poarta Sărutului" de la Târgu-Jiu, a declarat, luni, că prima întâlnire a comisiei va avea loc în jur de 15 ianuarie, în Bucureşti.

09 dec. 2013, 15:46
Află când vor începe lucrările de restaurare a „Porţii Sărutului”

În mod evident, după ce va fi stabilit şi bugetul pe care Guvernul îl pune la dispoziţia noastră, după sărbători imediat (vom începe lucrările, n.r.). (…) Avem pregătită toată documentaţia tehnică pentru membrii comisiei, dar nu putem să-i convocăm, pentru că sunt persoane care vin din străinătate şi cărora trebuie să le dai un răgaz de timp după ce sunt anunţaţi”, a declarat Radu Boroianu pentru Mediafax.

De asemenea, Boroianu a spus că „în jur de 15 ianuarie” va putea avea loc prima întrunire a comisiei în Bucureşti.

„Să le oferim toată documentaţia tehnică premergătoare şi, după aceea, în funcţie de cum este şi temperatura. (…) În afara unor situaţii meteo pe care nu le poţi prevedea întru totul, din momentul în care o întrunim, o să avem rezultatul în maximum o lună”, a declarat acesta.

Premierul Victor Ponta a stabilit ca din componenţa comisiei de experţi care va studia situaţia restaurării componentei sculpturale „Poarta Sărutului” din cadrul ansamblului „Constantin Brâncuşi” de la Târgu-Jiu să facă parte şi specialişti din Bruxelles, Viena şi Paris. Comisia va fi condusă de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi va fi formată din Joost Vander Auwera, conservator şef al Departamentului Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist în piatră şi metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena şi specialist în piatră şi metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe lângă Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societăţii de restaurare Andre, Roxana Radvan, şef al Departamentului metode şi tehnici optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică, şi Iulian Olteanu, director general al întreprinderii de restaurare DUCT.

Guvernul a avizat recent constituirea unei comisii de experţi care să studieze situaţia restaurării componentei sculpturale „Poarta Sărutului” din cadrul ansamblului „Constantin Brâncuşi”.

În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul va finanţa o comisie internaţională de experţi care să prezinte un punct de vedere privind modul în care se prezintă Ansamblul Monumental Calea Eroilor după restaurarea Porţii Sărutului, proiectantul susţinând că opera a devenit galbenă după spălarea sub presiune.

Premierul a menţionat că doreşte experţi în comisia respectivă care să nu fie angajaţi ai Ministerului Culturii, precizând că doreşte o opinie cât mai obiectivă din partea acestora.

„Deci eu aşa fac, plătesc eu nişte experţi independenţi, care bănuiesc eu că după aia o să-i certaţi şi pe ăia, indiferent ce or să spună. Eu o să am încredere în cei independenţi. A greşit cineva plăteşte, nu a greşit nimeni, nu mai facem scandal la anul şi facem şi Coloana la anul!”, a spus Ponta.

„Plătim noi de la Guvern o comisie independentă, nu din România, ca să nu ziceţi că ţine cu ministerul sau cu ceilalţi. O să vină încoace, o să evalueze şi dacă s-a făcut prost luăm toţi banii înapoi, dacă s-a făcut bine, s-a făcut bine. Altă soluţie nu am, că aşa nu suntem specialişti şi să ne dăm noi cu părerea…sincer, nu suntem specialişti”, a mai declarat Ponta.

Dorin Dănilă, proiectantul lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, a acuzat Institutul Naţional al Patrimoniului că opera din piatră a lui Constantin Brâncuşi, expusă în parcul central din Târgu-Jiu, s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet cu apă sub presiune.

El a spus că, după lucrările de restaurare, Poarta Sărutului a devenit „galbenă”, după ce a fost spălată fiind folosit un pistol cu apă sub presiune, asemănător celor din spălătoriile auto.

Ulterior, Institutul Naţional al Patrimoniului a anunţat că va depune plângere penală împotriva proiectantului lucrărilor de restaurare de la Poarta Sărutului din Târgu-Jiu, Dorin Dănilă, şi a respins ferm încercarea de calomniere a instituţiei de către acesta.

Institutul Naţional al Patrimoniului a recepţionat atunci lucrările de restaurare/conservare pentru componenta artistică şi piatră de la „Poarta Sărutului”, element al Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” din Târgu-Jiu.

INP este principala instituţie care a gestionat şi finanţat lucrările de reabilitare a obiectivului, costurile de proiectare fiind suportate de municipalitate, potrivit unui comunicat al instituţiei. În vederea realizării proiectului de restaurare şi conservare, INP a alocat fonduri în valoare de 371.656,44 lei. Astfel, operaţiunile executate la Poarta Sărutului au inclus: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare.