Află în timp real cum se schimbă vremea. Prima hartă interactivă a vânturilor, pe glob

Americanii au pus la punct un sistem interactiv şi plin de culoare de urmărire a deplasării maselor de aer la nivel planetar.

17 dec. 2013, 12:28
Află în timp real cum se schimbă vremea. Prima hartă interactivă a vânturilor, pe glob

Sistemul Global de Prognoză este un model numeric de predicţii meteorologice creat şi utilizat de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a Statelor Unite. Este un model matematic care se actualizează de patru ori pe zi, cu previziuni care ajung până la 16 zile, însă rezoluţia lor temporală şi spaţială scade pe măsura apropierii de data extremă.

Acest Sistem este un depozit incredibil de informaţii valoroase, însă datele sale, prezentate în diagrame DayGlo, presărate cu numere, nu sunt uşor de descifrat pentru cei care nu sunt iniţiaţi în meteorologie.

Lucrurile se schimbă însă când vine vorba de noua Hartă a Vânturilor, care este la îndemâna oricui şi poate fi decriptată cu un simplu zoom pe zona de care suntem interesaţi. Datele sunt actualizate la fiecare trei ore, fiind practic o reprezentare în timp real a schimbărilor atmosferice pe segmentul eolian. Sistemul este simplu şi funcţionează extrem de simplu: faceţi click pe globul pământesc şi rotiţi spre continentul sau zona dorite. Apoi aşteptaţi câteva secunde, până ce pe ecran vor apare datele, sub forma unor linii şerpuitoare.

Un dublu click pe zona respectivă vă indică viteza vântului şi coordonatele geografice ale locului. Brizele blânde sunt firele subţiri de culoare verde, vânturi puternice sunt dungile lungi, de un galben strălucitor, în timp ce sunt reprezentate prinr-un roşu furios.

Click aici pentru a folosi Harta Vânturilor