Află vârsta la care ieși la pensie. Calculatorul care îţi arată exact data de pensionare

Legea 263/2010, care reglementează pensia pentru limita de vârstă privind sistemul unitar de pensii publice, ar fi trebuit să fie înlocuită de Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii, însă noua legislație a pensiilor a fost amânată pentru anul viitor.

10 dec. 2022, 11:33
Află vârsta la care ieși la pensie. Calculatorul care îţi arată exact data de pensionare

Află vârsta exactă la care ieși la pensie. În România, vârsta legală de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei.

Astfel, în cazul bărbaților, vârsta de pensionare a crescut de la 64 la 65 de ani în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030, iar aceștia se pot pensiona cu condiția să îndeplinească condițiile de cotizare. Stagiul minim de cotizare este de cel puțin 15 ani munciți legal, în timp ce stagiul complet este de 35 de ani care, în mod normal, va fi atins prin eșalonare în următorii ani. Cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, direct proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Citeşte şi: Atenţie mare la noile cupoane de pensie. Ce trebuie să conţină de la 1 ianuarie 2023

De asemenea, în cazul femeilor, stagiul complet de cotizare este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030. Vârsta standard de pensionare pentru femei a crescut în ultimii ani și continuă să crească de la 59 de ani la 63 de ani în intervalul ianuarie 2011 – ianuarie 2030. Astfel, vârsta de pensionare pentru femei este de 63 de ani, însă aceasta va fi atinsă treptat, prin eșalonare, în următorii opt ani.

Citeşte şi: Bani pentru românii săraci. Cine va primi pe card 3500 de lei în 2023, anunţul exclusiv făcut de Marius Budăi. Calcule pentru fiecare pensie

Cum afli vârsta la care vei ieși la pensie

Portalul CNPP pune la dispoziție un calculator online pentru aflarea vârstei de pensionare, unde sunt oferite date doar despre eligibilitate, în funcție de luna și de anul nașterii, cu cele două stagii de cotizare, cel minim și cel complet de cotizare, scrie Libertatea.