Africa de Sud, în pragul războiului civil. Cel puţin 212 morţi în urma violeţelor care au împânzit ţara

Violenţele care zguduie Africa de Sud de aproape o săptămână s-au soldat cu cel puţin 212 morţi, a anunţat guvernul vineri, care a revizuit astfel în creştere substanţială precedentul bilanţ de 117 morţi, publicat în ajun.

16 iul. 2021, 18:39
Africa de Sud, în pragul războiului civil. Cel puţin 212 morţi în urma violeţelor care au împânzit ţara

În zona metropolei Johannesburg, cel mai mare oraş din Africa de Sud, au fost raportate încă şase decese, ceea ce aduce totalul de aici la 32 de morţi, în timp ce în provincia KwaZulu-Natal (est), unde au început violenţele, au fost adăugate 89 de decese la bilanţul total, a explicat ministrul Khumbudzo Ntshavheni, citat de rte.ie.

Oraşul-port Durban şi provincia KwaZulu-Natal au fost afectate în mod special de violenţe, determinând grupuri de civili să ia legea în propriile mâini pentru a-şi proteja casele şi afacerile.

Tulburările au izbucnit vinerea trecută, la două zile după ce fostul preşedinte al Africii de Sud, Jacob Zuma, condamnat la 15 luni de închisoare pentru ultraj, s-a predat pentru a-și ispăşi pedeapsa. Până în weekend, revoltele au început să se răspândească în provincia Gauteng, iar poliția a declarat marți că au existat câteva incidente în provincia estică Mpumalanga și în Northern Cape. Luni, preşedintele Cyril Ramaphosa a desfășurat trupe pentru a ajuta poliția copleșită de amploarea revoltelor, în timp ce jefuirea și arderea clădirilor s-a răspândit în masă în două dintre cele mai populate provincii, KwaZulu-Natal și Gauteng, care include şi oraşul Johannesburg.

Citeşte şi Proiectul care a stârnit furie în Africa de Sud. Guvernul propune ca femeile să poată avea mai mulți soți