Agathon: Lupta dintre litoralul român şi cel bulgar este una inegală

Creșterea numărului de turiști autohtoni pe litoralul românesc la o cifra de 40.000 față de cei 30.000 de turiști din 2012 reprezintă un rezultat slab față de cei peste o sută de mii de turiști bulgari care își petrec această perioadă pe litoralul bulgăresc, este de părere Dan Matei Agathon, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii.

01 mai 2013, 12:33
Agathon: Lupta dintre litoralul român şi cel bulgar este una inegală

Dacă la cifrele de mai sus se adaugă și zecile de mii de români care au ales să își petreacă minivacanța în Bulgaria, se ajunge la concluzia că turismul românesc duce o luptă inegală cu cel bulgăresc, iar cauza acestui lucru sunt taxele prea mari din sistemul românesc.

Problema majoră pentru investitorii în turismul din România o constituie fiscalitatea prohibitivă, respectiv TVA de 24%, impozit pe profit de 16%, impozit pe dividente de 16%. Astfel, la 100 de euro, operatorul din turism român va achita către buget 46,37 euro, în timp ce în Bulgaria un operator în turism achită doar 20% TVA, 10 % impozit pe profit și 10% impozit pe dividente, așadar va da la buget doar 35,20 euro din 100 de euro”, afirmă Dan Matei Agathon.

Citeşte şi Cum ar trebui trataţi turiştii pe litoralul românesc. Sfaturi pentru hotelieri

Diferenţele se se reflectă în investițiile în personalul de calitate, în varietatea felurilor de mâncare, în sistemul all inclusive, în marketing sau chiar în achiziționarea unor francize importante de lanțuri hoteliere internaționale care se transformă în magnet pentru turiștii străini.

Reducerea selectivă a taxelor într-un domeniu care poate fi dezvoltat în mod durabil ar însemna o gură de oxigen pentru toți operatorii din turism, iar pentru ca statul să fie sigur că facilitățile acordate vor contribui la îmbunătățirea turismului românesc, scutirile pot fi condiționate de investiții sau de implementarea unor sisteme performante, precum cel de all inclusive„, a mai precizat Dan Matei Agathon.

Citeşte şi Românii nu mai merg de 1 Mai pe litoralul bulgăresc. Preferă distracţia de la Mamaia VIDEO