Agenţi ruşi inculpaţi pentru că au piratat computerele Partidului Democrat în timpul campaniei electorale din SUA

Doisprezece agenţi ai serviciilor de informaţii ale Rusiei au fost inculpaţi pentru piratarea calculatoarelor Partidului Democrat american înaintea scrutinului prezidenţial din SUA din noiembrie 2016, a comunicat vineri Departamentul Justiţiei.

14 iul. 2018, 06:02
Agenţi ruşi inculpaţi pentru că au piratat computerele Partidului Democrat în timpul campaniei electorale din SUA

Inculpaţii, toţi membri ai serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), sunt acuzaţi că ”au conspirat în mod intenţionat (…) pentru a obţine acces neautorizat în calculatoarele unor persoane sau entităţi americane implicate în alegerile prezidenţiale americane, a fura documente din aceste calculatoare şi a organiza publicarea acestor documente pentru a se amesteca în alegeri”, indică actul de inculpare.

Anunţul Departamentului Justiţiei intervine cu trei zile înaintea întâlnirii pe care preşedintele american Donald Trump o va avea cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Helsinki, şi la care cei doi ar urma să abordeze şi acuzaţiile de ingerinţă a Rusiei, potrivit Agerpres.

Inculpările celor 12 ruşi au fost cerute de procurorul special Robert Mueller, care anchetează presupusa imixtiune rusă în alegerile câştigate de candidatul republican Donald Trump.

Moscova este acuzată că a orchestrat operaţiunile de piraterie informatică prin care au fost sustrase şi publicate mii de emailuri ale unor responsabili ai Partidului Democrat, bruind astfel mesajul candidatei Hillary Clinton.

Treisprezece cetăţeni ruşi şi trei firme din această ţară au fost deja inculpaţi de procurorul special, care i-a acuzat că au întreprins pe reţelele sociale o campanie de destabilizare a candidatei democrate înaintea scrutinului. Kremlinul a respins toate acuzaţiile.