Agenţia meteorologică NOAA îi dă replica lui Donald Trump: Bombardarea uraganelor ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului

Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei din SUA (NOAA) a răspuns luni propunerii preşedintelui american, Donald Trump, de a folosi arme nucleare asupra uraganelor înainte ca acestea să atingă uscatul, precizând că "nu este o idee bună" şi că "ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului", relatează EFE.

27 aug. 2019, 09:29
Agenţia meteorologică NOAA îi dă replica lui Donald Trump: Bombardarea uraganelor ar putea avea efecte devastatoare asupra mediului

Potrivit site-ului Axios, Donald Trump ar fi întrebat la o reuniune privind uraganele dacă ar fi posibil, pentru a le împiedica să se formeze complet în ocean, să se arunce o bombă atomică în centrul lor.

Persoanele care au participat la reuniune au fost uimite de întrebarea adresată de preşedintele american. Liderul de la Casa Albă, aflat în Franţa pentru summit-ul G7 de la Biarritz, a negat însă informaţiile, pe care le-a numit „fake news”, într-un mesaj pe Twitter.

„În perioada uraganelor, apar mereu sugestii dacă nu ar trebui să folosim arme nucleare pentru a distruge furtunile”, a subliniat Chris Landsea, directorul departamentului pentru ştiinţă şi operaţiuni din cadrul NOAA, pe un blog de pe portalul agenţiei.

Landsea a remarcat că, pe lângă faptul că această propunere nici măcar „nu ar putea modifica uraganul, ploaia radioactivă s-ar deplasa rapid, odată cu rafalele de vânt şi ar afecta teritoriul, provocând probleme medio-ambientale devastatoare”. „Nu e nevoie să o mai spun, nu este o idee bună”, a precizat el.

Ideea propusă de Donald Trump nu este nouă, fiind formulată iniţial în anii ’50 de un om de ştiinţă care a lucrat pentru guvernul american, sub preşedinţia lui Dwight Eisenhower. De atunci, ideea a reapărut în mod constant, deşi există un consens ştiinţific că o astfel de metodă nu ar da rezultate.

Statele Unite sunt lovite în mod constant de uragane. În 2017, Uraganul Harvey a fost cel mai puternic care a lovit în 12 ani teritoriul SUA. De atunci, coasta de est a Statelor Unite a fost lovită de o serie de furtuni catastrofale, care au ucis mii de oameni şi au provocat pagube de sute de miliarde de dolari.