Agenţie de consultanţă imobiliară: Preţul materialelor de construcţii au crescut, ceea ce va duce şi la o scumpire a locuinţelor în acest an, care vă continua şi în 2022

Pandemia a schimbat paradigma investiţiilor imobiliare, din zona clădirilor comerciale (de birouri), unde exista o efervescenţă pe alocuri speculativă, spre zona rezidenţială, unde cererea este în continuare excedentară, în ciuda creşterii accelerate a preţurilor cu materialele de construcţii, lucru care va conduce şi la o scumpire a locuinţelor în acest an şi care vă continua şi în 2022, arată o analiză 24REAL, agenţie de consultanţă imobiliară.

06 iul. 2021, 16:26
Agenţie de consultanţă imobiliară: Preţul materialelor de construcţii au crescut, ceea ce va duce şi la o scumpire a locuinţelor în acest an, care vă continua şi în 2022

„Pandemia a schimbat paradigma investiţiilor imobiliare, din zona clădirilor comerciale (de birouri), unde exista o efervescenţă pe alocuri speculativă, spre zona rezidenţială, unde cererea este în continuare excedentară, cu proiecte în dezvoltare şi vândute încă din stadiul de schiţă, pe o piaţă în care preţul materialelor de construcţii la nivel mondial, cât şi în România, a atins niveluri record”, arată o analiză 24REAL, agenţie de consultanţă imobiliară, citată de news.ro.

„Imediat după lockdown, piaţa de birouri a reacţionat emoţional: clienţii au încercat să încheie înţelegerile contractuale ce vizau închirierea de spaţii de birouri sau să diminueze costurile cu chiria, însă după câteva luni business-urile s-au stabilizat, temerea a dispărut, iar lucrurile au început să revină, treptat, la normal. O tendinţă observată de noi a fost aceea că au început să fie căutate spaţii de birouri în clădiri tot mai noi, moderne, beneficiind de flexibilitatea proprietarilor în ceea ce priveşte perioadele contractuale mai mici, dar şi cu beneficii suplimentare la semnarea contractelor – cum ar fi, de exemplu, amenajarea spaţiilor sau o perioadă de gratuitate la plata chiriilor”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Conform analizei 24 REAL, piaţa închirierilor de apartamente a scăzut la nivele istorice, cauza principală fiind închiderea activităţii educaţionale şi universitare, cât şi posibilitatea de a lucra de acasă (Work From Home – WFH).

În ciuda unui an marcat de multe incertitudini, piaţă de birouri rămâne un segment foarte important al pieţei imobiliare, cu o dinamică aparte şi schimbări ce vor marca sectorul pe perioade foarte lungi.

Dacă în 2020 clienţii au acţionat mai întâi emoţional, mai ales după ieşirea din starea de urgenţă, şi căutau să optimizeze costurile şi să diminueze suprafeţele închiriate, spre finalul anului 2020 şi începutul lui 2021, clienţii au început, treptat, să-şi reia activitatea la birou, astfel că au venit cereri din partea acestora de creştere a suprafeţelor închiriate. Mai precis, de la începutul acestui an, spaţiile care s-au eliberat odată cu debutul pandemiei au început să se ocupe din nou.

„Avem clienţi, investitori imobiliari, care se uită cu mai multă atenţie spre piaţa de birouri şi vor să realizeze achiziţii aici. Revenirea la birou, susţin aceştia, este o chestiune de timp. În 2021 majoritatea închirierilor efectuate cu ajutorul agenţiei au fost pentru dezvoltare de business (spaţii de birouri mai mari sau mai multe spaţii comerciale) şi consolidare (companiile au spaţii de birouri în mai multe locaţii şi acum doresc să concentreze toată activitatea într-un singur spaţiu, mai mare). Există şi companii care vor păstra sistemul de lucru hibrid, caz în care vor renunţa la o parte din spaţiile de birouri (mai ales prin subînchiriere – pe termen scurt)”, a adăugat Constantin Căpraru.

Potrivit acestuia, revenirea angajaţilor la birou şi faptul că spaţiile de lucru încep să se ocupe din nou, va duce piaţa office la un nivel de închiriere şi preînchiriere la finalul acestui an similar cu cel din 2019.

Preţul materialelor de construcţii a explodat

Activitatea intensă de pe şantierele din marile oraşe, impreună cu situaţia creată de pandemie, au dus la o inflaţie neaşteptată a preţurilor la materialele de construcţii, în unele cazuri, de exemplu, valoarea acestora dublându-se în mai puţin de un an, cum este cazul soluţiilor de izolaţie cu polistiren.

„În ciuda creşterii accelerate a preţurilor cu materialele de construcţii, lucru care va conduce şi la o scumpire a locuinţelor în acest an, şi care vă continua şi în 2022, nu considerăm că ne aflăm într-o bulă imobiliară, de tipul celei din 2008, asta deoarece cumpărătorii de azi sunt mult mai solvabili. Piaţa imobiliară a învăţat încă odată că produsele de calitate sunt vandabile în orice moment. Pandemia ne-a învăţat că spaţiul verde şi terasele sunt mai importante decât am fi crezut vreodată, iar clienţii încep să conştientizeze că trebuie să plătească şi pentru acestea, întrucât confortul poate cere, uneori, sacrificii”, a explicat, la rândul său, Oscar Răceanu, head of Residential Division 24REAL.

În ultimele şase luni, sectorul rezidenţial a înregistrat o creştere accelerată a cererii pentru terenuri şi case în zonele limitrofe ale Bucureştiului, dar şi pentru terenuri (ideal cu autorizaţii) pentru dezvoltări imobiliare rezidenţiale, în special în zona de nord, unde unităţile se vând cu preţuri şi de peste 2.000 euro/mp.

„Ca în multe domenii, nu există o predictibilitate prea mare în ceea ce priveşte preţul imobilelor, însă clienţii doresc să facă investiţii imobiliare – pentru că ele reprezintă, în continuare, unele dintre cele mai sigure plasamente. Clienţii sunt interesaţi să investească în proprietăţi care generează un randament anual, un model de business folosit cu succes în alte ţări şi care se dezvoltă cu rapiditate şi în ţara noastră”, a mai spus reprezentantul agenţiei.