Agentul CIA care a inspirat filmul „Argo” a murit. A fost cel care i-a scos pe ostaticii americani din Iran

Tony Mendez, agentul CIA cunoscut pentru scoaterea ostaticilor americani din Iran în 1980, întâmplare care a inspirat filmul premiat cu Oscar ''Argo'', a murit la 78 de ani.

21 ian. 2019, 07:51
Agentul CIA care a inspirat filmul „Argo” a murit. A fost cel care i-a scos pe ostaticii americani din Iran

Condoleanţele mele profunde pentru familia lui Tony Mendez„, a scris pe Twitter secretarul de stat american Mike Pompeo. „Era un ofiţer al serviciilor de informaţii extrem de talentat. Scoaterea (ostaticilor) americani din Republica Islamică Iran în 1980 a fost doar una dintre numeroasele sale realizări„, a spus Pompeo înainte de a-l numi pe Mendez un „erou american”.

După ce s-a retras din CIA în 1990, Mendez a scris trei cărţi de memorii în legătură cu experienţele sale în cadrul agenţiei, inclusiv detalii despre planul său încununat de succes de a scoate şase diplomaţi americani din Ambasada SUA din Teheran în timpul crizei luării de ostatici care a durat 444 de zile, prezentându-i ca fiind o echipă de filmare canadiană.

Ben Affleck, care a regizat şi jucat rolul lui Mendez în filmul „Argo” (foto din film), l-a numit pe fostul agent CIA „un adevărat erou american”. „El nu a căutat niciodată lumina reflectoarelor pentru acţiunile sale, el a vrut doar să-şi servească ţara„, a scris Affleck pe Twitter.

Mendez a murit duminică de boala Parkinson, se arată într-un comunicat al familiei lui Tony Mendez, publicat de agentul lui literar Christy Fletcher.