Aglomeraţie la Centrul de Transfuzii Cluj. Capacitatea de stocare a fost depăşită

Peste 400 de persoane s-au prezentat, marţi, să doneze sânge la Centrul de Transfuzii (CTS) Cluj în schimbul unor bilete gratuite de o zi la Untold Festival, însă doar 150 au fost preluate. Celelalte persoane au fost reprogramate, deoarece capacitatea de stocare în unitatea medicală a fost depăşită.

21 iul. 2015, 16:00
Aglomeraţie la Centrul de Transfuzii Cluj. Capacitatea de stocare a fost depăşită

În cea de-a doua zi a campaniei iniţiate de organizatorii festivalului Untold, „Pay with blood”, Centrul de Transfuzii Cluj a rămas fără spaţiu de stocare a sângelui, potrivit Mediafax.

Au venit foarte mulţi donatori, însă doar aproximativ 150 au reuşit să doneze sânge şi au primit pe loc bilete gratis pentru o zi de festival. Restul donatorilor care au venit la Centrul de Transfuzii, aproximativ 300 de persoane, au fost trecuţi pe liste suplimentare şi vor primi bilete de o zi, gratis, dacă revin până vineri la centru să doneze. Între timp, noi încercăm să găsim o soluţie, să aducem de la alte spitale frigidere speciale pentru stocarea pungilor cu sânge„, a declarat purtătorul de cuvânt al Untold Festival, Ştefana Giurgiu.

Ea a precizat că, deşi la Cluj-Napoca, campania de donare de sânge ar fi trebuit să se încheie marţi, aceasta s-a prelungit până vineri, însă persoanele care vor veni să doneze, începând de miercuri, vor beneficia doar de reduceri la abonamente, nu şi de bilete gratis.

România ocupă penultimul loc din Europa la numărul de donatori activi de sânge. La nivel naţional, doar 1,7% din populaţia ţării donează sânge, iar cei mai mulţi devin donatori doar atunci când trebuie să ajute o persoană apropiată lor, mai arată datele institutului.