Agricultorii deja pun presiune pe ministrul Petre Daea: „Ne exprimăm încrederea că va continua proiectele lui Adrian Chesnoiu”

Agricultorii din România deja pun presiune pe noul ministru de resort, Petre Daea. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) au transmis un mesaj tranșant pesedistului. 

06 iul. 2022, 19:53
Agricultorii deja pun presiune pe ministrul Petre Daea: „Ne exprimăm încrederea că va continua proiectele lui Adrian Chesnoiu”

Agricultorii l-au pus în temă pe Daea, cu prioritățile ministerului: gestionarea stocurilor în contextul războiului din Ucraina, seceta severă, lipsa sistemelor de irigații, respectiv lipsa infrastructurii rutiere și feroviare deficitare.

„În contextul regional şi european actual extrem de tensionat şi de complicat pentru toate domeniile, avem nevoie de stabilitate şi de predictibilitate, avem nevoie ca agricultura să poată continua să fie un furnizor credibil de securitate alimentară, devenită dimensiune esenţială a securităţii!

Din acest motiv, ne exprimăm încrederea că actuala coaliţie de guvernare şi noul deţinător al portofoliului agriculturii îşi vor asuma politic continuarea proiectelor începute de domnul Adrian Chesnoiu, pe care le considerăm de importanţă vitală pentru lanţul valoric agricol şi, în general, pentru economia românească, fie că vorbim despre renegocierea PNRR-ului în vederea introducerii investiţiilor în sistemul naţional de irigaţii, de definitivarea planului strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC), de reglementarea Legii salarizării în agricultură şi sectoare conexe, de soluţii pentru gestionarea durabilă a riscurilor agricole etc.”, susţin reprezentanţii APPR.

 

Agricultorii, cu ochii pe ministrul Petre Daea și pe premierul Nicolae Ciucă

 

Agricultorii solicită mai mult curaj din partea Guvernului, în negocierile cu Comisia Europeană.

„Subliniem încă o dată că proximitatea faţă de zona de conflict (cu toate efectele asociate, de la presiunea exercitată asupra preţurilor şi tarifelor şi până la perturbări în aprovizionarea cu combustibil), seceta severă şi lipsa sistemelor de irigaţii, infrastructura rutieră şi feroviară deficitare, constituie provocări majore pentru producătorii agricoli, asupra cărora decidenţii politici ar trebui să se aplece cu prioritate.

De asemenea, atragem atenţia că în acest moment ar trebui intensificat dialogul cu Comisia Europeană pentru lămurirea şi finalizarea opţiunilor de politici şi instrumente de sprijin pentru perioada de programare 2023-2027 ale României, pentru că orice tergiversare poate avea consecinţe grave în alocarea bugetului PAC – iar în acest context, sperăm că vom putea contribui la forma finală a PNS ca parteneri ai MADR în cadrul grupelor de dialog civil”, au mai transmis agricultorii.

În plus, producătorii de porumb nu mai vor agricultură „făcută pe genunchi”, ci în baza unui plan bine pus la punct.

„Avem nevoie de opţiuni înţelepte, care să asigure continuitate şi stabilitate şi să ducă la rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă sectorul agricol românesc”, au mai punctat agricultorii, într-un comunicat.

 

Revenire în forță a lui Petre Daea, la Ministerul Agriculturii

 

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii după demisia lui Adrian Chesnoiu, care este cercetat de DNA. Astfel, conducerea PSD a votat în unanimitate ca Daea să revină pentru a cincea oară în Guvern. Întrebat de ziariști ce planuri are pentru contracararea efectelor secetei, pesedistul a promis că imediat după ce va fi învestit, va merge pe teren și își va face publică strategia.

„În prima oră a activității mele mă voi ocupa de acest lucru. Pentru că în 2017 știți foarte bine că după depunerea jurământului la orele 11 noaptea eu erma la pompa Cama din Giurgiu. Așa voi face și imediat după ce voi depune jurământul: o să mă duc în șantierul muncii al obiectivelor de investiții atât de necesare pentru țară. Tot ceea ce înseamnă sistemele de irigații”, a declarat Petre Daea, pentru Europa FM.


loading...