Ai 1.000 de lei în cont care stau degeaba? Cum să-i investeşti mai bine pentru un profit sigur

Ai 1.000 de lei și vrei să-i plasezi la risc scăzut în titluri de stat ori depozite bancare? Cum arată ofertele actuale, având în vedere inflația prognozată de BNR.
Filip Stan
29 mai 2024, 19:04
Ai 1.000 de lei în cont care stau degeaba? Cum să-i investeşti mai bine pentru un profit sigur

Ai 1.000 de lei care stau degeaba în cont? Românii pot investi, începând din mai, în titluri de stat TEZAUR, cu maturitãţi de 1 şi 3 ani, cu dobânzi anuale de 6% şi, respectiv, 6,85%. Titlurile de stat au valoare nominalã de 1 leu şi sunt în forma dematerializatã, anunţă Ministerul Finanţelor.

Între 13 mai 2024 – 6 iunie 2024 online, numai de cãtre persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unitãţilor Trezoreriei Statului. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectatã, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului cãtre un cont bancar pe numele investitorului.

·        Între 13 mai 2024 – 7 iunie 2024 de la sediul unitãţilor Trezoreriei Statului;
·        Între 13 mai 2024 – 6 iunie 2024 în mediul urban şi 13 mai 2024  – 5 iunie 2024 în mediul rural, prin subunitãţile poştale ale C.N. Poşta Românã S.A.

„Titlurile de stat Tezaur sunt instrumente financiare gândite special pentru economisire. Ele sunt disponibile aproape permanent, au o dobândã competitivã şi neimpozabilã, garantatã de stat şi sunt foarte uşor de achiziţionat, în oficiile poştale sau în sediile Trezoreriei din toatã ţara. Oferã siguranţã şi venituri regulate celor care vor sã facã economiile sã producã suplimentar, în timp ce furnizeazã Guvernului resursele necesare pentru a-şi îndeplini obiectivele financiare. Tocmai de aceea Tezaur rãmâne un pilon al stabilitãţii economice, fiind una dintre cele mai importante opţiuni de pe piaţã”, a transmis ministrul Finanţelor Marcel Boloş.
Un ghid pentru cei care vor sã economiseascã prin intermediul Tezaur este disponibil AICI.

O idee bună este să economisești, mai ales în această perioadă: acum fiind disponibile titlurile de stat Tezaur (până pe 7 iunie) și depozitele bancare. Având în vedere că reprezentanții Statului, inclusiv ministrul de Finanțe Marcel Boloș, au anunțat că de anul viitor urmează noi măsuri fiscale, respectiv creșterea taxelor și impozitelor după alegeri, este bine să fii pregătit: să ai bani puși deoparte.

Salariile bugetarilor au crescut, inclusiv zilele trecute, iar cum asta se va reflecta într-o cerere mai mare din import, deficit bugetar și comercial mai mare, trebuie să fim pregătiți pentru o posibilă creștere a inflației.

Vouchere de 1.600 de lei, ordinul a apărut în Monitorul Oficial DOCUMENTUL care schimbă regulile

În plus, să nu uităm că de la 1 iulie cresc iar accizele la benzină și motorină. Camioanele care aduc mâncarea la supermarket consumă combustibil, iar creșterea se va reflecta în prețuri.

Mai există și schema de plafonarea a adaosului comercial ce chinuie producătorii români și care nu se știe cât va mai fi prelungită.

BNR a actualizat prognoza de inflație. Astfel, dacă vrei să pui bani deoparte în titluri de stat ori în depozite bancare zilele astea, trebuie să o iei în considere pe cea aferentă trimestrului 2 din 2025, respectiv 3,6%, cu un interval de incertitudine de +/-2,3 puncte procentuale.

Așadar, la 1.000 de lei plasați pe un an ar trebui să obții cel puțin 36 lei pentru a bate inflația. Să luăm în considerare că cifra anunțată de BNR este doar o estimare. Nimeni nu știe viitorul, screi hotnews.ro.

*Acest text nu reprezintă o recomandare de investiții, ci prezintă ofertele din piață. Riscul este mai ridicat pentru alte clase de active (acțiuni, obligațiuni corporative etc.). În plus, pentru acele tipuri de investiții cu risc mai mare trebuie să studiezi înainte, să înțelegi cum funcționează piețele, inclusiv în ceea ce privește fondurile de investiții.

Ce dobânzi oferă Statul și băncile zilele astea
Cele mai bune oferte la bănci, la 1.000 de lei puși deoparte, sunt de 5,7 – 6,85% pentru un an, ceea ce se traduce într-un câștig real de 51,7 – 61,5 lei, după plata impozitului pe venit și a comisioanelor.

Se dau 1.450 lei de la stat de persoană pentru a merge în vacanţă! Există un singur impediment

La titlurile de stat nu există taxare și comisioane. Tezaur de mai-iunie pe un an are o dobândă de 6%, ceea ce înseamnă un câștig de 60 lei.

În ceea ce privește ofertele pe 3 ani, băncile oferă între 5,25 – 6%, reprezentând între 55 – 162 lei cumulat pe toată perioada (la fel, după plata impozitului și comisioanelor). Sumele sunt fără capitalizarea dobânzii, altfel ar fi: 62,7 – 175,4 lei.

La Tezaur, Statul oferă 6,85%/an, ceea ce înseamnă 68,5 lei/an, adică 205,5 lei cumulat pe cei 3 ani.

*Ofertele băncilor la depozite au fost extrase din comparatorul Finzoom.ro

Urmează ca Ministerul Finanțelor să lanseze în această vară noi titluri Fidelis (cele care se tranzacționează la Bursa de Valori București) și vom vedea dobânzile la momentul respectiv. Cei familiarizați cu piața de capital preferă acele titluri pentru că pot subcrie direct din fața calculatorului sau prin aplicația brokerului din telefon. Acolo există sume minime de 5.000 lei și 1.000 euro. Singura excepție este pentru donatorii de sânge, unde plafonul este de 500 lei. Bineînțeles, cine vrea poate să cumpere Fidelis din edițiile anterioare, o poate face la prețul pieței. Unele dintre cele din anii trecuți au prețuri mai mici. De exemplu, R2512AE se vinde cu 95,3 euro/titlu, R2508AE cu 96,9 euro, R2410A cu 98,8 lei, ori R2503A cu 99,74 lei.

Spynews
Sicriul în care se află Anca Molnar, primit cu ropote de aplauze la cimitir! Familia ei și prietenii apropiați au condus-o îndurerați pe ultimul drum / VIDEO
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Locul de muncă în care poți lua și 300 de lei pe zi. Românii fug de acest job și nici nu vor să audă. Angajatorii sunt disperați așa că aduc oameni din străinătate
Capital.ro
SE RETRAGE KLAUS Iohannis din cursă? Decizia pe care se pregătește să o ia președintele (SURSE)
Playtech.ro
Antonia a încins toată România! Apariție BOMBĂ fără haine, niciodată NU a apărut AȘA
DailyBusiness
Anunțul care va schimba totul pentru români! Este cea mai bună veste pentru cei care au împrumut la bancă
Adevarul
Prăbușirea lui Emil Boc între „monstruoasa coaliție” și realitate. „Am fost atacat pe uscat, din aer sau de pe mare”
Spynews
„Ne-am săturat să existe rasism!”. Betty Vișănescu, concurenta de la Asia Express, reacție acidă, după ce Babasha a fost huiduit la concertul trupei Coldplay / FOTO
Spynews
Cum și-a încurajat Carmen de la Roma fiul, pe Babasha, în timp ce toată Arena Națională îl huiduia la concertul Coldplay: „Te-a luat în brațe...” / VIDEO
Evz.ro
Noi schimbări la Revolut. Ce planuri are compania
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei. Soțul și fiul ei nu s-au dezlipit de sicriu
Cancan.ro
Serialul Netflix care a rupt topurile în România! Are 8 episoade și prezintă o poveste psihologică fascinantă
Playsport.ro
REACȚIA MOMENTULUI! Ce a putut să spună soția milionarului Șucu după ce l-a văzut pe Babasha la concertul Coldplay: "DA, DA, DA"
kanald.ro
Imagini apocaliptice din Capitală! Grindina și vijeliile au făcut prăpăd joi noapte: străzi inundate, copaci căzuți și sute de locuințe afectate
Capital.ro
O NOUĂ FURTUNĂ în România. ANM a anunțat care vor fi zonele afectate
StirileBZI
Astăzi, intră banii pe cardurile de alimente! Ce români vor primi 250 de lei
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Bărbat de 41 de ani din Satu Mare internat la Psihiatrie după ce a acostat o fată de 10 ani
MediaFlux
Răsturnare de situație la al doilea concert Coldplay din București. Cum a reacționat publicul când Babasha a ajuns pe scenă | VIDEO
Shtiu.ro
A 6-a cea mai mare țară din lume NU ARE NICIUN VECIN! Știi care este?