Ai aluniţe? De ce analize ai nevoie şi cum se tratează

Este nevoie de medici dermatologi cu experiență în domeniu pentru a obține un diagnostic cât mai precis.

25 iul. 2015, 19:25
Ai aluniţe? De ce analize ai nevoie şi cum se tratează

Ce sunt alunițele?

 
Aluniţele sau nevii melanocitari sunt leziuni în general de culoare brună, dar posibil și de culoarea pielii sau roșiatice, care pot apărea în orice zonă a corpului, dar mai ales în zonele expuse la soare, în egală măsură la barbați și femei. Alunițele pot fi moștenite (congenitale) sau dobândite în cursul vieții. Expunerea la soare sau alte surse de lumină UV pot predispune la apariția alunițelor prin mecanisme care nu sunt complet înțelese.
 
Majoritatea alunitelor sunt inofensive, chiar dacă sunt traumatizate, rupte, zgâriate atâta timp cât se vindecă într-o perioadă scurtă de timp și nu își schimbă forma, culoarea, structura. Motivul tuturor campaniilor de conștientizare asupra riscului de melanom pornește de la o celulă numită melanocit (celula responsabilă de colorația normală a pielii prin producția de melanină sau pigment). Alunițele sunt, de fapt, aglomerări de astfel de celule/ melanocite la diferite niveluri ale pielii. Celulele/ melanocitele din alunițe sunt absolut normale, simetrice, ordonate. Din acest motiv alunițele vor apărea pe piele sunt forma unor mici pete brune de formă și culoare relativ regulate.
 
Melanomul, pe de altă parte, reprezintă o aglomerare de celule/ melanocite maligne sau canceroase. Acestea sunt de forme și dimensiuni variabile, distribuite haotic și înlocuiesc celule normale. Ca urmare, melanomul va apărea ca o pată cu formă neregulată și culoare variabilă, care crește relativ rapid.
 
Este important să înțelegem că o aluniță se poate transforma în melanom o dată cu trecerea timpului, iar pe de altă parte un melanom poate apărea inițial ca o aluniță inofensivă. La orice modificare sau semn de suspiciune consultați un medic dermatolog pentru sfaturi.
 
Investigații necesare:
 
Dermatoscopia
 
Analiza microscopica, până la o magnificare de 40 ori, a alunițelor permite evaluarea în detaliu a celulelor/ melanocitelor și a modului în care sunt aranjate. Este nevoie de medici dermatologi cu experiență în domeniu pentru a obține un diagnostic cât mai precis.

Cartografierea alunițelor
 
Analiza microscopică și urmărirea digitală a alunițelor (molemapping)- specialistul dermatolog examinează pacienții “din creștet până în tălpi”, identifică alunițele ce trebuie analizate, le fotografiază cu ajutorul unei camere performante, iar apoi realizează o cartografiere a acestora. Cu ajutorul unui video-dermatoscop de ultimă oră alunițele sunt analizate microscopic. Tehnologia permite o microscopie de suprafață și profunzime mică, precum și observarea eventualelor atipii sau a grupurilor de celule care se comportă anormal, acestea putând reprezenta arii cu potențial malign. Avantajul deosebit al tehnicii este acela că alunițele pot fi reanalizate dupa o perioadă stabilită.
 
Citeşte mai mult pe eva.ro